• Načítám...
>

Praha 2 chce odkoupit nádraží Vyšehrad

  • 16. dubna 2019,
  • 16:04,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Praha 2 usiluje o odkoupení zanedbaného nádraží Vyšehrad. Pražský magistrát proto vytvořil i pracovní skupinu, která by měla vést jednání se současným majitelem této unikátní secesní stavby, která pomalu a jistě chátrá.

Reklama

Přestože je secesní budova nádraží Vyšehrad od roku 2001 kulturní památkou, před očima Pražanů nadále chátrá. V roce 2007 nádraží odkoupil soukromý investor. Ten se však o objekt vůbec nestaral a navíc odmítal komunikovat s radnicí Prahy 2.

"My jsme s ním vedli mnoho správních řízení. On načerno pokácel stromy, zboural tam také historicky památnou budovu, takovou čekárnu, a podobně. Nikdy s ním nebyla žádná komunikace, na ta řízení se nedostavoval," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Tento objekt odkoupila nedávno nová společnost, která je vůči hlavnímu městu i MČ mnohem vstřícnější než předchozí investor.

"Stávající investor je ochotnější v jednání, takže já doufám, že to bude dobrá cesta, že se opravdu podaří to s nimi dojednat. Já, na základě své interpelace, panu primátorovi velice děkuji, panu radnímu Chabrovi také, že udělal pracovní skupinu, kam přizval zástupce MČ Praha 2 a společnými silami budeme usilovat o koupi této budovy," řekla Alexandra Udženija.

Vedení pražského magistrátu plánuje budovu nádraží Vyšehrad nejprve odkoupit a následně opravit. Nová stavba by tak mohla být využita např. jako kulturní centrum.

"To znamená, že by tam mohla být galerie, kavárna, dokonce knihovna. Mohla by to být taková kulturní budova, kde si každý najde to své," řekla Alexandra Udženija.

Cena této unikátní stavby zatím nebyla vyčíslena. Určena bude na základě znaleckého posudku. V případě, že pražský magistrát nebude mít dostatek peněz, je Praha 2 připravena se na odkupu finančně podílet.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu