• Načítám...
>

Polský institut slavil koncertem

  • 5. června 2019,
  • 11:57,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Polský institut pořádal v Bazilice svatého Petra a Pavla na Vyšehradě speciální koncert. Letos totiž Polsko slaví dvě kulatá výročí a to sice 40 let od návštěvy Papeže Jana Pavla II. a 30 let od pádu komunistického režimu.

Reklama

Soubor Schola Gregoriana Pragensis uvedl v Bazilice sv. Petra a Pavla speciální koncert s názvem Vojtěchovo dědictví / Čechy a Polsko uprostřed Evropy.

"Přesně před 30 lety se v Polsku konaly první, už by se dalo říci svobodné, volby jako v první zemi bývalého východního sovětského bloku. To je jedna událost, která se stala. Druhá událost, která se 4. června stala, byla ta, že Hnězdno navštívil papež Jan Pavel II.," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

O úvodní slovo se kromě starostky Prahy 2 postarali i kardinál Dominik Duka a ředitel Polského institutu v Praze. Písně, které zazněly od souboru Schola Gregoriana Pragensis, byly opravdu jedinečné.

"Oni zpracovali skladby, které napsal nejstarší jménem známý skladatel s polských území, který žil někdy ve 14. století. Je to taková česká premiéra těchto velmi starobylých hudebních skladeb," řekl Maciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze.

Koncert ale nebyl jedinou zajímavou akcí spojenou s Polskem, která se tento den odehrávala. Místostarosta Jan Korseska společně s primátorem Hřibem odhalili nový název promenády v Riegrových sadech. Ta se teď jmenuje po zavražděném primátorovi Gdaňsku - Pawłu Adamowiczovi.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu