• Načítám...
>

V Praze 2 uctili oběti operace Anthropoid

  • 19. června 2019,
  • 19:18,
  • PRAHA 2,
  • Jana Holubová

Zástupci městské části Praha 2 i široká veřejnost tradičně uctili památku parašutistů, kteří před sedmasedmdesáti lety zahynuli v Kostele sv. Cyrila a Metoděje. Kladení věnců, květin a svíček doprovázel program základní školy Resslova a několik slov starostky městské části Jany Černochové a historika Pavla Kmocha.

Reklama

18. června před 77 lety v Kostele sv. Cyrila a Metoděje zemřelo v boji 7 československých parašutistů z výsadku Anthropoid. Od loňského roku zdobí chodník, na který byli po smrti vyvlečeni, 7 dlaždic s jejich jmény. K nim si během pietního aktu přišli pamětníci, zástupci MČ i veřejnost připomenout historii.

"Je to naprosto největší čin, největší událost, našeho odboje. A nejen našeho, ale v podstatě evropského odboje za druhé světové války," řekl Pavel Kmoch, historik.

Kromě programu u pamětních dlaždic mohli návštěvníci aktu klást věnce ke kostelu. Přišli sem nejen ti, kteří nezapomínají na hrdiny druhé světové války ale také ti, kteří jsou s nimi osobně spjati.

anketa

MČ Praha 2 už spolupracuje s historikem Karlem Polatou na vytvoření dalších připomínek hrdinů naší historie.

"Pamětních desek v současné chvíli máme v Praze 2 tuším 7 nebo 8. Pan Polata dále pracuje na tom aby zjišťoval, jestli jsou ještě na Praze 2 další osobnosti, další lidé, kteří nějakým způsobem byli s operací Anthropoid spojeni. A pokud je najdeme, určitě umístíme i pamětní desky tam," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Pietní akt k výročí jedné z nejvýznamnějších událostí odboje doprovázely písně a básně přednesené žáky ze ZŠ Resslova. I mladší generace tak mohly být přítomny uctění události z naší historie, kterou tak mohou lépe pochopit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu