• Načítám...
>

Sportoviště vznikající Na Smetance budí emoce

  • 26. června 2019,
  • 19:07,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

V Základní a Mateřské škole Na Smetance v Praze 2 se konala diskuze veřejnosti s vedením městské části. Téma bylo kácení vrostlých stromů v areálu školy. Ty musí ustoupit plánovanému hřišti. To ale vyvolalo nevoli a petice proti kácení za týden nasbírala více než 3000 podpisů.

Reklama

Bouřlivá a plná emocí. Taková byla diskuze, která se konala v areálu ZŠ a MŠ Na Smetance v Praze 2. Tu vyvolalo kácení vzrostlých stromů na zahradě školy. Ty mají ustoupit víceúčelovému hřišti pro děti.

"V momentě, kdy začali skutečně kácet ty stromy, jsem zkusil udělat petici, která skutečně za jeden týden vybrala více než 3 tisíce podpisů. Takže to v té společnosti rezonovalo," řekl Lukáš Teklý, autor petice.

Autoři petice chtějí aby se hřiště postavilo a zároveň zůstaly zachovány stromy. Hřiště by se podle nich muselo jen o něco zmenšit.

"To hřiště by bylo menší, nicméně to není na škodu tomu hřišti. Ten návrh stejně není optimální. Hřiště by mělo být zajímavé, měl by tam být prostor pro více sportů," řekl Lukáš Teklý.

"Každý starý vzrostlý zachovalý strom má svoji hodnotu. Nicméně když klademe jako protihodnotu hřiště, které splňuje parametry, které potřebuje a požaduje škola, jsou to misky vah, které se nějak musí vyvážit. Obhajuji ten projekt tak, jak je zpracován podle potřeby školy a považuji za kompromisní řešení, že se bude realizovat náhradní výsadba zeleně někde jinde," řekl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

"Projektanti usoudili, aby se to opravdu maximálně využilo, že se vejde hřiště pro malý fotbal," řekla Hana Vítová, ředitelka ZŠ a MŠ Na Smetance.

Paní ředitelka argumentuje i negativní zkušeností z druhého hřiště, které se v areálu školy nachází.

"Jak vypadá po 6 nebo 7 letech. Je zvednuté, protože strom samozřejmě někam chce pokračovat. A já mám ráda stromy, každý ale potřebujeme své místo," řekla Hana Vítová.

Podle vedení MČ Praha 2 je v centru města nedostatek sportovišť. Nové hřiště poslouží jak škole Na Smetance, tak i jiným školám a Domu dětí a mládeže.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu