• Načítám...
>

V Praze 2 je výstava Generace S. V. U. Mánes

  • 2. července 2019,
  • 20:34,
  • PRAHA 2,
  • Lucie Sinková

Spolek výtvarných umělců prezentuje v Galerii Novoměstské radnice výstavu s názvem Generace S. V. U. Mánes. Výstava je k dispozici každý den kromě pondělí až do konce prázdnin.

Reklama

Generace S. V. U. Mánes. Tak se jmenuje výstava, kterou najdete v Galerii Novoměstské radnice v Praze 2.

"Na to, jak je tato galerie komorní, je tady velká spousta autorů, kteří ve své generaci znamenali mnoho a byli přelomoví. Tudíž jakýkoliv návštěvník si může udělat poměrně ucelenou představu o tvorbě, která vznikla za poměrně rozsáhlé období. Bylo to období generace Mánes. Tedy hlavním strůjcem té generace byl velký umělec pan Mánes. A ten předurčil vývoj mnoha dalších výtvarných kolegů, kteří přišli po něm," řekl Václav Beznoska, produkční Novoměstské radnice Praha.

Výstava zachycuje jednotlivá historická období na přibližně 40 exponátech od více než 38 autorů. Představuje osobnosti jako je Antonín Slavíček, Max Švabinský, Jan Zrzavý, malířka Toyen nebo Josef Čapek.

"Obraz Josefa Čapka - Touha - je dá se říci obecně známý. Patří do jeho tvorby závěru 30. let, kdy bylo Československo v ohrožení a Čapek velmi poeticky a důrazně a vlastně docela dramaticky reagoval na tu situaci cykly Oheň, Touha a i tady ten krásný obraz figury v krajině představuje vrchol Čapkovo tvorby," řekl Michael Zachař, kunsthistorik.

Výstava v Galerii Novoměstské radnice je k vidění každý den kromě pondělí až do 30. srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu