• Načítám...
>

Občané Prahy 2 mohou hlasovat o koloběžkách

  • 26. července 2019,
  • 21:28,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Sdílené elektrokoloběžky již několik měsíců nesmí na území Prahy 2. Vedení městské části nyní zvažuje možnost jejich návratu do ulic, znát chce ale také názory místních obyvatel. Ti se mohou k této problematice vyjádřit pomocí ankety.

Reklama

Téměř před třičtvrtě rokem Praha 2 zakázala na svém území provoz sdílených koloběžek. O tom, zda bude zákaz trvat nebo se koloběžky vrátí do ulic MČ, mohou až do konce července hlasovat její obyvatelé.

"Ta anketa je vyloženě pro občany Prahy 2. Zvolili jsme postarší způsob ankety, tedy opravdu vystřihnout z novin Prahy 2 anketní lístek a odevzdat ho u nás v informačním centru. Vím, že to není nic moderního, modernější by byla elektronická forma, my jsme ale skutečně chtěli aby hlasovali jen občané Prahy 2, kterým ty noviny chodí bezplatně do schránek. Ne aby tam nějací lidé, kteří sedí zrovna u počítače, tam začali hlasovat ve velkém a zkreslili nám to," řekl Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2.

Návrat koloběžek na území Prahy 2 ovlivní ještě další faktor. MČ totiž požaduje po provozovateli služby dodání potřebných povolení.

"My, jako Praha 2, máme dohodu s koloběžkáři, že nám dříve, než nám dodají stanovisko Ministerstva dopravy nebo PČR o tom, že jejich koloběžky splňují technicky podmínky na provoz na silnici pro motorová vozidla. Druhá dohoda je se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých, že udělají nějakou dohodu o tom jak se budou chovat. Aby to neohrožovalo tyto lidi. Když nám dodají tyto 2 věci, tak teoreticky už nemáme další možnosti jak jim to zakázat," řekl Jan Korseska.

Právě nevidomí by ale pokračování zákazu dvoukolek uvítali. Nevhodně zaparkované koloběžky jim každý den značně komplikují pohyb po chodníku.

"Cokoliv tam leží nenajdete, poznáte to až na poslední chvíli. Překáží to, nevyhovuje to ani stavebnímu zákonu, ani pohybu chodců," řekl František Brašna, metodické centrum odstraňování bariér SONS ČR.

Aby radnice motivovala své občany k vyplnění anketního lístku, vysoluje 3 z nich, které odmění dárkem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu