• Načítám...
>

Praha 2 si připomněla události z let 1968 a 1969

  • 21. srpna 2019,
  • 10:03,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

U příležitosti výročí srpnových událostí roku 1968 byla uctěna památka obětí sovětské invaze. Uctít památku obětem sovětské okupace přišlo i vedení Prahy 2.

Reklama

Takhle vypadaly jedny z nejtragičtějších okamžiků naší novodobé historie. Tanky a vojáci v ulicích. Srpen 1968. Od invaze a okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy letos uplynulo 51 let. Pietní akce se konaly v různých koutech Česka. Desítky lidí si tyto události připomínaly tradičně také před budovou Českého rozhlasu. Položit květiny a uctít památku přišlo i vedení radnice Prahy 2.

"Já jsem pamětníkem. Bylo mi v té době 13 let, takže skutečně si to znovu a znovu opakuji a myslím si, že mnohým těm, kteří to nezažili, kteří dorůstají, je nutné to předávat. Pro mě je to v podstatě i úcta k těm, kteří bojovali za svobodu a padli," řekl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Vedle výročí sovětské okupace si ale Praha 2 připomněla také události, které následovaly o rok později.

"My si připomínáme i rok 1969, kdy se spousta lidí opět vydala na výročí do ulic. Opět se střílelo, opět byli mrtví, bohužel i v Praze 2 to byl čtrnáctiletý chlapec Bohumil Siřínek. A to už nebyla okupační vojska, ale vlastní mocnosti. Takže je vidět, co všechno špatného se dá zvládnout se zemí, pakliže se použije represe a lákadla kariéry," řekl Jaroslav Šolc.

Uctít památku padlých a připomenout si srpnové události 1968 přišla také řada pamětníků.

"21. jsem běžela, když jsem slyšela co se stalo, že jsme obsazeni, Vinohradskou. A tady bylo jedno vojenské auto za druhým a tanky a ve vchodu u rozhlasu stál kordón esenbáků. A když jsem se prokázala, že jsem zaměstnankyně, tak říkali, že mohu projít a ať se nebojím, že je tam nepustí," řekla Marie Šímová, bývalá pracovnice Českého rozhlasu.

Připomínkové akce se konaly nejen před Českým rozhlasem, ale i na několika dalších místech v Praze.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu