• Načítám...
>

Češi a Poláci mají společnou válečnou minulost

  • 4. září 2019,
  • 13:49,
  • PRAHA 2,
  • Jan Varga

Praha 2 připomněla česko-polskou vojenskou spolupráci. Na náměstí Míru se sešli zástupci vedení městské části, Polského institutu v Praze a dalších organizací, aby připomněli významné milníky ve společné válečné historii.

Reklama

Na náměstí Míru je k vidění výstava o historii česko-polské vojenské spolupráce při válečných konfliktech. Na několika panelech se tak mohou lidé dozvědět skutečnosti, o kterých třeba neměli ani tušení. Výstavu připravil Polský institut v Praze. Vernisáž výstavy se konala přesně 80 let od té doby, kdy bylo Polsko napadeno německými vojsky a odstartovala tak druhá světová válka.

"Chtěli jsme připomenout věc, na kterou možná tolik nevzpomínáme, tedy to, že Češi jako první po boku Poláků vstoupili do druhé světové války. Právě proto se setkáváme dnes, 3. září, kdy je výročí vzniku legie Čechů a Slováků při polské armádě, složené z československých vojáků, kteří uprchli do Polska po vstupu Němců. V tom okamžiku vstupují českoslovenští vojáci do druhé světové války a ta spolupráce pokračuje i na dalších bojištích," řekl Maciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze.

"Těch našich spojených historických osudů je celá řada a já jsem ráda, že dnes tady mohu společně po boku Matěje Ruczaje mohu zahajovat tuto výstavu. Abychom i obyvatelům Prahy připomněli naše společné dějiny, které kdyby možná byly více společné ještě před Mnichovskou dohodou, tak by válka probíhala trochu jinak," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

"Je si co připomínat. Nejen 80. výročí vypuknutí druhé světové války, ale také boje, ve kterých Češi a Slováci stanuli na počátku září roku 1939 po boku Poláků jako jediný národ. Ano, do války samozřejmě vstoupila Velká Británie, Francie, ale přímo na polském území bojovali jen Češi a Slováci. To vojenské bratrství mezi Čechoslováky a Poláky přetrvalo do současnosti," řekl Eduard Stehlík, ředitel odboru pro válečné veterány MO.

V rámci vzpomínkové akce se mohli lidé také podívat do válečné Varšavy. A to díky speciálnímu filmu, který byl vytvořen technikou virtuální reality. Ti mladší se mohli seznámit s dobovými uniformami a zahrát si některou z připravených her.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu