• Načítám...
>

Praha 2 uctila památku padlých legionářů

  • 28. října 2019,
  • 22:16,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Zástupci radnice Prahy 2 a veřejnost společně uctili památku obětí první světové války. Pietní akte se udál v Zítkových sadech u pomníku Legionářů.

Reklama

Pražané si připomněli 101 let od vzniku samostatného československého státu a zároveň uctili památku padlých československých legionářů v první světové válce.

"Československá obec legionářská pořádá tradičně u tohoto pomníku vzpomínku u příležitosti výročí založení samostatného československého státu, vzpomínku na ty, kteří se nejvíce zasloužili o vznik Československa před už 101 lety. A to právě na památku československých legionářů z první světové války padlých v tomto konfliktu," řekl Jiří Filip, tajemník Československé obce legionářské.

Čestná vojenská stráž položila květinové dary u pomníku Praha svým vítězným synům pod Emauzy. Poté následovaly projevy hostů. Následně na to všichni uctili památku padlých minutou ticha. 

Pietního aktu se účastnili i zástupci Sokola a političtí představitelné Senátu, hlavního města a Prahy 2.

"Musíme říci, že to, že naši legionáři a naši lidé bojovali. Ať už ve světových válkách nebo odbojích. Ale také dnes při zahraničních misích, které máme. Když padli za naši vlast, tak dnes vidíme, že žijeme v demokracii a svobodě, že to nebylo zbytečné. Čest jejich památce," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

V první světové válce padlo kolem 6 tisíc československých legionářů, kteří bojovali na frontách v Rusku, Francii a Itálii.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu