• Načítám...
>

Praha 2 si připomněla Den válečných veteránů

  • 12. listopadu 2019,
  • 21:41,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Pražané si připomněli Den válečných veteránů a obětí válek, který připadá na 11. listopadu. Pietního aktu se mohli účastnit například na náměstí Míru, kde byl připraven program věnovaný vzdušným silám Armády ČR a aktivním zálohám. Na místě byli přítomni i veteráni.

Reklama

Jedenáctý listopadový den je celosvětově slaven jako Den válečných veteránů a obětí válek. Každoročně si tento významný den připomíná i Praha 2. 

"V těch anglosaských zemích se tento den připomíná i jako den vzpomínek. Takže bychom měli vzpomínat nejen na prvoválečné a druhoválečné veterány, ale i na ty veterány novodobé. Neměli bychom zapomínat ani na účastníky třech odbojů, protože i to jsou lidé, kteří bojovali za naše svobody s nasazením vlastního života," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Přítomní mohli zatlouci do země malý dřevěný kříž a symbolicky tak vyjádřit poctu vojákům padlým od roku 1990.

"Velké tmavé jsou symboly vojáků, kteří po roce 1990 bohužel zahynuli, zemřeli při nasazení, ať už to tedy bylo to zahraniční nasazení. A bohužel téměř každý rok těch křížů přibývá," řekla Jana Černochová.

Na náměstí Míru byla k vidění i nejmodernější vojenská technika. Letošní program byl věnován zároveň i vzdušným silám Armády ČR.

"Za mnou jsou prostředky, které má na sobě pilot. Jsou to prostředky používané na letadlech Gripen a Alca - helmy a oblečení. Dále tam můžete vidět např. vystřelovací sedadlo a také máme i simulátor, na kterém si děti mohou vyzkoušet řídit letadlo," řekl Oliver Cemper, technik Armády ČR.

Den válečných veteránů připomíná 11. listopad 1918, kdy oficiálním podpisem příměří skončily boje první světové války. Vlčí mák se stal symbolem proto, že připomíná tradiční báseň o flanderských polích. Po bitvě tam rozkvetly vlčí máky a připomněly prolitou krev bojovníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu