• Načítám...
>

Praha 2 zahájila adventní čas koncertem

  • 6. prosince 2019,
  • 18:29,
  • PRAHA 2,
  • Jan Varga

Městská část Praha 2 zahájila adventní čas sérií koncertů v kostelích. První koncert se odehrál v prostorách kostela Panny Marie, svatého Jeronýma a Slovanských patronů v Emauzích a veřejnost o něj měla velký zájem.

Reklama

Adventní čas je tady a tak odstartovala série pravidelných adventních koncertů, které pro veřejnost pořádá MČ Praha 2. První z nich proběhl v krásném prostředí kostela Panny Marie, sv. Jeronýma a Slovanských patronů v Emauzích. A návštěvníky v nich přivítal místostarosta Jaroslav Šolc, který vyzval k předvánočnímu naladění.

"Praha 2 již letos pošesté pořádá cyklus koncertů v kostelích. Chceme tak připomenout, že ten advent by měl mít i svůj duchovní rozměr. A hudba, zejména hudba v kostele, je takovou krásnou spojnicí mezi nebem a zemí a připomínkou toho, na co bychom se měli během adventu soustředit," řekl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Taktovky se ujala pěvkyně Marie Matějková, která se kromě vedení orchestru samozřejmě představila také jako sopranistka. Zeptali jsme se jí, jak se jí vystupuje v chladných prostorách kostela.

"To je náš zázemní kostel. Je velmi chladný, ale když začnete zpívat a položíte se do toho, tak vám zima není. Vím, že lidem tady asi ano, ale ta hudba je určitě tak pohltí, že jim je teplo," řekla Marie Matějková, sbormistryně a sopranistka.

Hudební doprovod obstaral komorní orchestr, který na vystoupení připravil organizační garant orchestru Josef Vojtíšek.

"Emauzský orchestr je amatérské těleso. V podstatě jsou základem smyčce. To jsou všichni amatéři. A pro takové provedení, jako je třeba Rybova mše, si potom půjčujeme dechy z řad profesionálů, protože vlastní dechy nemáme. Naším hlavním programem jsou v podstatě víceméně církevní skladby," řekl Josef Vojtíšek, organizační garant orchestru.

Pokud jste nestihli koncert v Emauzích, můžete navštívit ještě další 2, které MČ připravila. 12. prosince proběhne koncert v kostele sv. Ludmily a 19. prosince pak v kostele Nanebevzetí Panny Marie a Karla Velikého v Praze na Karlově.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu