• Načítám...
>

V Praze 2 odhalili pamětní desku V. Havlovi

  • 19. prosince 2019,
  • 20:46,
  • PRAHA 2,
  • Natálie Forsterová

Ve výroční den úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla byla slavnostně odhalena pamětní deska. A to na Rašínově nábřeží na domě, kde Václav Havel prožil velkou část svého života. Akce se zúčastnil bratr Václava Havla, ale také zástupci radnice druhé městské části.

Reklama

Tak vypadalo slavnostní odhalení pamětní desky na počest prvního českého prezidenta Václava Havla. Akce, kterou uspořádala radnice Prahy 2, se uskutečnila na Rašínově nábřeží. A to z toho důvodu, že v domě, na který byla deska umístěna, Václav Havel prožil velkou část svého života.

"Dnes je to přesně 8 let, co zemřel. Tak, jako Američané přesně vědí, co dělali 11. září 2001, tak řada Čechů, ale věřím, že i Slováků, přesně ví, co dělala před 8 lety v ten den. My, po dohodě s panem doc. Ivanem Havlem, jeho ženou, dalšími jejich přáteli, jako je pan Žantovský z Knihovny Václava Havla, jsme přišli s myšlenkou umístit na tento dům pamětní desku," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

"Já mám velikou radost, že se ta dnešní akce podařila. Proč ta deska vypadá takto? Navrhli ji lidé, kteří byli Václavu Havlovi blízcí a znali jeho smysl dramatický, smysl pro určitou absurditu. A na druhé straně jeho skromnost. Takže ta deska je vlastně skromná. A jak říkal kolega, je to takové černé na bílém, psáno strojem, kterým skutečně psal Václav Havel, který je dnes uskladněn v Knihovně Václava Havla," řekl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Kromě zástupců radnice MČ Praha 2 se slavnostního odhalení pamětní desky zúčastnil také bratr Václava Havla - doc. Ivan Havel.

"Já jsem si odvykl nějaké emoční noření se do věcí. Já to beru tak, jak to je. Význam té desky je, aby lidé, kteří jdou kolem, si toho všimli a vzpomněli si na něj. A myslím, že to je tak dobře. Deska je míněna tak, že každého přiláká se podívat, co tam vlastně je," řekl Ivan Miloš Havel, bratr Václava Havla.

Lidé pamětní desku s nápisem "Zde jsem také žil" mohou vidět na Rašínově nábřeží č. 78 v Praze 2. V rámci jejího slavnostního odhalení vzniklo právě na této adrese také improvizované vzpomínkové místo, kam lidé nosili květiny a svíčky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu