• Načítám...
>

Domov pomůže seniorům s demencí

  • 13. ledna 2020,
  • 21:49,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Kapacita lůžek v domovech pro seniory Prahy 2 je nedostatečná. A tak se tato MČ rozhodla vybudovat nový domov. Ten by měl být navíc s vysoce specializovanou péčí a zvláštním režimem tak, aby v něm mohli pobývat i senioři s demencí, především s Alzheimerovou chorobou.

Reklama

Kapacity v domovech pro seniory jsou nedostačující. Více lůžek by chtěla např. i Praha 2. To potvrzuje i ředitelka místního centra sociálních služeb.

"V současné době máme 2 domovy pro seniory. V Máchově ulici o kapacitě 50 lůžek, pak Jana Masaryka o kapacitě 20 lůžek. Ta kapacita je nedostačující dlouhodobě. Kdybychom měli říci o poptávce našich klientů a hlavně rodinných příslušníků o našich pobytových službách, tak bych se nebála říci, že bychom dokázali dlouhodobě obsadit dvakrát tak velké zařízení," řekla Martina Polanská, ředitelka Centra sociálních služeb Prahy 2.

A v ještě horší situaci jsou rodiny seniorů trpících demencí.

"Nemáme k dispozici prostředí pro dobře organizovanou péči o lidi s demencí, nejčastěji s Alzheimerovou chorobou. Máme tedy velký nedostatek," řekla Martina Polanská.

A vzhledem k tomu, že v příštích letech bude počet seniorů potřebujících odbornou péči stoupat, rozhodla se MČ Praha 2 jednat.

"Když nám všechny analýzy ukazují, že do 20 let bude dvojnásobek seniorů, kterým bude 75 let a více, tak opravdu musíme už teď podniknout kroky, abychom na tu situaci byli připraveni. A my, jelikož v Praze 2 vždy chceme vyslyšet požadavky a žádosti občanů a jejich poptávky, jsme se rozhodli, že postavíme nový domov," řekla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Právě tento domov by měl být vysoce specializovaný se zvláštním režimem.

"Domov pro Alzheimerovu chorobu a vůbec pro seniory tak, abychom mohli nabídnout nové kapacity. Tam by mělo být zhruba 100 nových lůžek," řekla Alexandra Udženija.

Nový domov by měl vzniknout místo stávajících tenisových kurtů mezi ulicemi Italská, Lichnická, Španělská a Kunětická.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu