• Načítám...
>

Výstava přibližuje život a dílo J. Škvoreckého

  • 11. února 2020,
  • 19:15,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

V prostorách radnice Prahy 2 je otevřena nová výstava s názvem Život a dílo Josefa Škvoreckého. Ta připomíná nejen nejznámější díla tohoto autora, ale zároveň představuje život v Kanadě, kam emigroval se svou ženou Zdenou Salivarovou Škvoreckou a kde společně založili vydavatelství '68 Publishers.

Reklama

Tankový prapor, Zbabělci, Konec nylonového věku či Hříchy pro pátera Knoxe. To je krátký výčet nejznámějších literárních děl Josefa Škvoreckého. Seznámit se blíže s tvorbou tohoto významného autora mohou zájemci v prvním patře radnice Prahy 2.

"Výstava je koncipována v podstatě od narození až po tu smrt, tedy se zabývá dětstvím, mládím, pak začátky Škvoreckého tvorby. A postupuje to 60. léty, která byla pro Škvoreckého z hlediska díla velmi úspěšná, i když hlavně vycházely také ty detektivky a ty důležité věci úplně nemohly vyjít," řekl Václav Krištof, kurátor výstavy.

Výstava připomíná nejen nejznámější díla tohoto spisovatele, ale zároveň představuje jeho život v exilu a společnou tvorbu s jeho ženou Zdenou Salivarovou Škvoreckou a zároveň jsou zde představeny předměty a díla, která jsou v ČR k vidění úplně poprvé.

"Je tam třeba ocenění pro nakladatelství '68 Publishers, jsou tam ceny, diplomy, které Josef Škvorecký obdržel, máme tady i některé knihy, které ještě vůbec nebyly vidět," řekl Václav Krištof.

Expozice vznikla i díky podpoře radnice Prahy 2. Právě tato MČ se dlouhodobě hlásí k odkazu Josefa Škvoreckého.

"Dlouhé roky bylo v Praze 2 gymnázium, které neslo jméno Josefa Škvoreckého a VOŠ, která nesla jeho jméno. Stejně tak tady, v Jugoslávské ulici, kde se nachází naše radnice, probíhala první setkání s tímto významným spisovatelem," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Návštěvníci mohou tuto výstavu obdivovat do 28. února tohoto roku. A to každý pracovní den v úředních hodinách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu