• Načítám...
>

V Praze 2 si připomněli faráře Josefa Toufara

  • 25. února 2020,
  • 22:08,
  • PRAHA 2,
  • Jan Varga

V Praze 2 si připomněli výročí od úmrtí faráře Josefa Toufara. V rámci akce uspořádané v bývalém Borůvkově sanatoriu mohli lidé například shlédnout film o Toufarově životě a také zapálit svíčku. Josefa Toufara umučil komunistický režim po takzvaném Čihošťském zázraku, kdy se měl během mše v místním kostele pohnout kříž.

Reklama

Ani deštivé počasí neodradilo návštěvníky pietní akce v bývalém borůvkově sanatoriu v Legerově ulici. Konala se tady totiž vzpomínková akce na faráře Josefa Toufara. Toho umučil komunistický režim po tzv. čihošťském zázraku, kdy se měl během mše sám od sebe pohnout kříž. Na pietní akci mohli lidé zapálit svíčku a vzpomenout na jeho odkaz.

"Neberu Josefa Toufara jen jako spolubratra kněze, ale také jako nesmírně poctivého a pravdivého kněze. Dnes je největší umění neprožívat jen nějaké velké věci ale prožívat každodenní život a to on dokázal. A myslím si, že i ta jeho smrt a to svědectví to prozrazuje," říká farář z kostela sv. Ludmily Jakub Berka.

Život Josefa Toufara přiblížil projekce životopisného filmu, kterou organizátoři promítali na jednu ze zdí ve dvoře bývalého sanatoria. To by se už brzy mělo proměnit v místo, kam budou moci lidé přijít uctít všechny významné osobnosti, kteří v sanatoriu zemřely.

"Zemřel tady také Jan Palach, zemřela tady maminka čestné občanky Prahy 2 Soni Červené, prostě ten dům má celou řadu různých aspektů. Potkali jsme se tady také s vlastníky objektu, se kterými máme podepsanou předběžnou dohodu o tom, že bychom v těchto místech udělali pietní místo trvalé, kde by lidé mohli přijít nejen při těch výročích, mohli by zapálit svíčku, položit květinu a mohli by na osobnosti dějin 2é. století vzpomenout, říká starosta MČ Praha 2 Jana Černochová (ODS).

Josef Toufar zemřel přesně před sedmdesáti lety. 48letý kněz nevydržel brutální útoky vyšetřovatelů STB. Po měsíci výslechů ve valdické věznici na následky bití, hladu a podchlazení zemřel. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu