• Načítám...
>

Praha chce odkoupit nádraží Vyšehrad

  • 26. února 2020,
  • 14:05,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Stav bývalého nádraží Vyšehrad se stále zhoršuje. Hlavní město teď jedná o možném odkupu objektu. Pokud se ale do poloviny roku nedohodne s majitelem o ceně, může dojít až k vyvlastnění. V budoucnu by v objektu bývalého nádraží mohla najít svůj domov například Slovanská epopej.

Reklama

Opadaná omítka, vymlácená okna, desítky malůvek vandalů. Nádraží Vyšehrad chátrá a soukromý majitel s tím nic nedělá. Proto se rozhodlo hlavní město jednat.

"Námi vypracovaný posudek říká, že ta nemovitost má hodnotu zhruba kolem 70 milionů korun. Nicméně ty představy současného vlastníka byly převyšující částku 100 milionů korun, takže teď to bude otázka jednání. Já osobně si myslím, že uvidíme jestli tam je nějaký progres, jestli je tam vůbec nějaká ochota se dohodnout do poloviny letošního roku," říká Jan Chabr, radní hlavního města. 

Pokud se ale obě strany nedohodnou na prodejní částce, je ve hře i vyvlastnění.

"Je ve veřejném zájmu, aby tato krásná čtvrť neměla takovýto klenot v tak hrozném stavu. V zahraničí je běžné, že když kulturní památka je vlastníkem dlouhodobě neudržována, mnoho let chátrá, takto se rozpadá, stává se i nebezpečím pro okolní chodce, tak města či stát uvažuje a sahá po institutu vyvlastnění. A my bychom i o tom měli vést debatu, zda tento institut případně nevyužít," dodává Jiří Pospíšil, předseda zastupitelského klubu Spojené síly pro Praha.

Nádraží stojí na území druhé městské části. A i proto má Praha 2 s nádražím a jeho okolím své úmysly.

"Jedním je to, aby zde byla opětovně železniční zastávka, respektive nádraží. Tím že ale ta stávající budova stojí v oblouku, tak toto využití již není možné. Proto by taková železniční zastávka měla stát v oblasti Výtoně. Co se týče samotné budovy. Tak na návrh starostky městská část prosazuje, aby zde v budoucnu byla umístěna Slovanská epopej. S ohledem na místo, Vyšehrad jako takový v pozadí. Toto umístění by bylo velmi příhodné," tvrdí Michal Zuna, radní MČ Praha 2. 

Zda je toto místo vhodné pro umístění Slovanské epopeje v tuto chvíli prověřují architekti z Institutu plánování a rozvoje, rozhodnuto by mělo být během dvou měsíců. Nádraží na Vyšehradě bylo v provozu v letech 1872 až 1960. V roce 2000 byl tento objekt vyhlášen ministerstvem kultury za kulturní památku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu