• Načítám...
>

V Praze se usídlili klokani a tasmánští čerti

  • 30. května 2020,
  • 16:41,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Klokani nebo tasmánští čerti. Kdo by je nechtěl vidět. Ale teď už za nimi nemusíme do Austrálie nebo Tasmánie. Oni se přestěhovali za námi. Pražská zoologická zahrada totiž otevřela nový pavilon. Jmenuje se Darwinův kráter a najdeme ho jen kousek od hlavního vchodu do trójské zahrady. Pojmenován je po kráteru v Tasmánii, který způsobil padající meteorit.

Reklama

Expozice australské a tasmánské flóry představuje  dvacítku druhů zvířat z Austrálie. Jedněmi z nových obyvatel zoo budou draví vačnatci ďábli medvědovití. Zoo je získala přímo z Tasmánie v rámci záchranného programu ohroženého druhu takzvaných tasmánských čertů. A nesmí chybět ani klokani.  Jednou z největších atrakcí Darwinova kráteru je, že se můžete podívat přímo ke klokanům, do výběhu.

Miroslav Bobek, ředitel pražské Zoo dodává, jaká další zvířata z Austrálie a okolí můžeme v areálu vidět. 

"Máme tady například ježury vejcorodé - savce. Něco vyjímečného. Máme tady řadu druhu ptáků. Mě třeba zaujal leukoun soví, který napodobuje větev. Dokonce mi kolegové říkali, že si na něj jako na větev sedali i ptáci".

Darwinův kráter vznikl na ploše 4600 metrů čtverečních. Výstavba trvala rok a půl a stála 78 milionů korun. S otevřením expozice se počítalo 28. března, kvůli pandemii muselo být posunuto.

 A Petr Hlubuček,  náměstek primátora hlavního města Prahy k tomu dodává: 

"Tak na vstupu jsme jako zoologická zahrada téměř o 50  milionů korun, což je obrovská částka, která bude v rozpočtu zoologické zahrady chybět.  A pokud mám  hovořit za zřizovatele, za hlavní město, tak budeme muset v tak složitém rozpočtu hlavního města, kde mám bude za příjmy z daní chybět 10 miliard z daní, které nebudou vybrány, tak budeme i tak muset ut částku najít, protože ta zvířata se budou muset najíst, ošetřovatelé budou muset chodit do práce".

Ale pomoci můžou i samotní návštěvníci a to tím, že přijdou.

"Dokonce jste mi ted vzal slogan, který jsme zvažovali pro léto a to že V ZOO Praha uvidíte celý svět, nemusíte nikam cestovat", prozrazuje ředitel Bobek.

"Málokterý Čech ještě nenaavštívil pražskou zoologickou zahradu, která je vyhodnocována jako jedna z nejhezčích na světě. A tento pavilon je prostě novinka, takže ten, kdo už v naší Zoo byl, by měl taky přijet se podívat", připomíná náměstek Hlubuček. 

Z nového pavilonu je nadšený i samotný primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

"Spousta z nás zná takovou tu animovanou postavičku Tazze, tasmánského ďábla z kresleného seriálu a tak jsem rád, že už i u nás v Praze máme to zvíře, podle kterého je ta postavička nakreslená".

ANKETA

Austrálie a Tasmánie v srdci Čech ale pomáhá i u opravdových protinožců.


"Jednalo se o dlouhodobý projekt, který se podařilo po letech zrealizovat. Jistým způsobem na to navázala ta sbírka na požáry těžce postiženou Austrálii. ZOO Praha vybrala víc než milion australských dolarů, které už ted posílá do Austrálie na konkrétní projekty tak , aby pomohla s obnovou nebo ochranou těch ohrožených druhů přímo na místě" zdůrazňuje pražský primátor.

Klokany, nebo tasmánské čerty můžete do pražské ZOO přijít navštívit celoročně. Ladislav Jakub, Televize Praha. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu