• Načítám...
>

Praha 2 uctila památku parašutistů

  • 18. června 2020,
  • 17:27,
  • PRAHA 2,
  • Jana Holubová

Resslova ulice se opět zaplnila lidmi, kteří přišli uctít památku padlých parašutistů z operace Anthropoid. I přes to, že se letos nekonala tradiční bohoslužba, nechyběl slavnostní program. Na hrdiny naší historie přišli zavzpomínat politici, veteráni i široká veřejnost.

Reklama

Takto zahájila Vojenská kapela tradiční pietní akt před Kostelem sv. Cyrila a Metoděje. Tam před osmasedmdesáti lety zemřeli v boji českoslovenští parašutisté z výsadku Anthropoid. Kvůli omezením spojeným s koronavirem nebylo letos možné uspořádat tradiční bohoslužbu, avšak i přes to dokázali pořadatelé připravit slavnostní program. 

To potvrdila i starostka městské části Praha 2 Jana Černochová slovy "Myslím si, že všichni aktéři dělali  co mohly pro to, aby se akce mohla konat, já jsem i nabízela, že bychom do toho mohli zapojit Karlovo náměstí a třeba udělat bohoslužbu na Karlově náměstí pod širým nebem, nakonec se Vojenský historický ústav rozhodl k tomu komornějšímu, ale nic proti tomu, myslím si, že to je adekvátní té situaci a jsem ráda, že tady mohu být."

Na roh Resslovy a Václavské ulice přišli památku odvážných mužů uctít politici, pamětníci, řada veteránů v uniformách, pražané i lidé z daleka. Ti, které jsme oslovili se shodli, proč je důležité na tak významnou historickou událost nezapomenout.

ANKETA

Pravidelní účastníci pietního aktu, kterým se mohl zdát komorní program nedostačující se možná už za dva roky dočkají velkolepější akce. V roce 2022 totiž od operace Anthropoid uplyne kulatých osmdesát let.

"Každopádně bychom chtěli si tu akci i připomenout v ulicích Prahy. Když se ta akce koná v ulicích Prahy, tak ji nevidí jen obyvatelé Prahy 2, ale obyvatelé celé Prahy, vidí ji děti. A to jsou ty nejlepší edukace, jak si připomínat historii, jak se z ní poučit, jak některé věci chápat v souvislostech." Prozradila Jana Černochová (ODS), starostka MČ Praha 2

Starostka Jana Černochová také podotkla, že bychom si měli připomínat slova parašutistů vyřčená těsně před smrtí. Tato slova se podle ní stala heslem, které je platné v každé době. Heslem, které zní: Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme!


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu