• Načítám...
>

V Praze 2 přibyly další kameny zmizelých

  • 3. září 2020,
  • 16:51,
  • PRAHA 2,
  • Jan Varga

V Praze 2 přibyly další kameny zmizelých. Ty připomínají tragické osudy židovských rodin, které zasáhl nacistický režim. Dlažební kostka s mosazným povrchem obsahuje základní informace o lidech, kteří byli například násilně odvlečeni do koncentračních táborů. V Praze už takto připomínají osudy Židů zhruba čtyři stovky kamenů.

Reklama

V Praze 2 přibyly další kameny připomínající tragické osudy pražských židovských obyvatel, které poslal nacistický režim na smrt. Takzvané Stolpersteiny, neboli kameny zmizelých, teď kolemjdoucí uvidí například v Blanické ulici. Jsou to dlažební kostky s mosazným povrchem, nesoucí krátký text se vzpomínkou na konkrétní osoby.

"Na kámen se toho vejde jen málo. Není to žádná wikipedie. Jsou tam jen základní údaje. Že ten člověk bydlel v těchto místech, rok jeho narození, rok nástupu do transportu, případně do dalšího transportu a na konci je uvedeno kdy byl zavražděn nebo zda přežil," popsal František Bányai, předseda Pražské židovské obce.

Kameny zmizelých lze nalézt v mnoha částech Prahy. Většinou jsou umístěny před domy obětí holokaustu nebo před jejich posledním bydlištěm. Mají kolemjdoucí přivést ke krátkému zastavení a zamyšlení. V Praze 2 je takových kamenů nespočet. Před druhou světovou válkou tady totiž žila početná židovská obec.

"Když jsme se dozvěděli o této akci, která připomíná nejen oběti židovského holokaustu, ale i toho romského, tak jsme začali spolupracovat s jejími organizátory. Pravidelně se chodíme k těmto památným kamenům poklonit. Máme za to, že my, jako obyvatelé Vinohrad a Prahy 2, to těmto sousedům vlastně dlužíme," vysvětlila Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Kromě Blanické ulice kameny nově přibyly také v ulicích Slezská a Jana Masaryka. Celkem jich už je, podle vedení Pražské židovské obce, na území hlavního města zhruba čtyři sta.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu