• Načítám...
>

Budova nádraží Vyšehrad se začíná rozpadat

  • 20. října 2020,
  • 13:12,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Propadající se střecha na několika místech a odpadávající části obvodového zdiva. Takový je současný stav památkově chráněné budovy nádraží Vyšehrad. Majitel se totiž o objekt dlouhá léta nestará a na urgence nereaguje. Pražskému Magistrátu i Praze 2 však došla trpělivost a plánují podniknout právní kroky. Dojít by mohlo i na vyvlastnění.

Reklama

Památkově chráněná budova nádraží Vyšehrad je dlouhodobě v dezolátním stavu. Soukromý majitel se totiž o secesní budovu vůbec nestará. V důsledku toho začaly odpadávat velké kusy zdiva. Městská policie byla proto nucena zabezpečit okolní prostor zátarasy.  

"Objekt jsme prověřili a prošli s městskou policií a na základě té havarijní situace jsme se rozhodli podat trestní oznámení pro podezření na obecném ohrožení. MČ Praha 2 na vlastní náklady zařídila i instalaci technických zábran tak, aby byl zamezen přístup nepovolaných osob," řekla Andrea Zoulová, tisková mluvčí MČ Praha 2. 

Na základě kontroly bylo zjištěno, že na některých místech propadla střecha budovy a upadla boční římsa. Soukromý vlastník, tedy společnost RailCity Vyšehrad na výzvu městské části zareagovala a slíbila nápravu. 

"Dokonce do budoucna slíbil vlastník i zabezpečit tu střechu. Zda tak učiní a tyto kroky provede na objektu uvidíme až s odstupem času. Rozhodně jsme rádi, že se celá věc dala do pohybu," řekla Andrea Zoulová. 

Památková péče v posledních letech už několikrát vyzvala firmu, aby budovu opravila. Doposud však byla se svými urgencemi neúspěšná. Pokud současné šetření ukáže, že stav objektu je havarijní, plánuje hlavní město uplatnit dvě právní cesty. Jednou z nich je vyvlastnění. Soudní proces by však s velkou pravděpodobností trval několik let.

"Mám trošku strach z toho, kdybychom se touto cestou pustili, tak než ten celý proces doběhne, tak ta nemovitost do té doby spadne. Proto je tady druhý institut, který umožňuje na náklady vlastníka rekonstruovat, respektive udělat základní sanační práce tak, aby ta kulturní památka dále nechátrala," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

V současné době čeká Praha 2 na vyjádření statika. V případě, že společnost RailCity Vyšehrad zanedbá opravu, radnice Prahy 2 zajistí rekonstrukci tak, aby nehrozilo další zřícení částí stavby. S tím, že náklady bude následně vymáhat po soukromém vlastníkovi.  

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu