• Načítám...
>

Praha 2 si připomněla Den válečných veteránů

  • 11. listopadu 2020,
  • 16:43,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Pražané si připomněli Den válečných veteránů a obětí válek, který připadá na 11. listopad. Pietního aktu se mohli zúčastnit například na náměstí Míru, kde byl připraven program. Lidé zde mohli symbolicky zatlouci křížek a uctít tak památku těch, kteří padli v boji za naší vlast v novodobých dějinách.

Reklama

Jedenáctý listopadový den je celosvětově slaven jako Den válečných veteránů a obětí válek. Tento významný den si každoročně připomíná i Praha 2. Tentokrát se však tato událost musela obejít bez přehlídky vojenské techniky a dalšího doplňujícího programu. 

"Nechtěli jsme úplně rezignovat na to, že bychom si Den válečných veteránů nepřipomněli. Takže jsme se rozhodli uspořádat alespoň tuto komorní, pietní podobu," uvedla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

 V dopoledních hodinách přišly tradičně na náměstí Míru i děti z místních mateřských školek, které se podílely na výrobě ozdob symbolizujících vlčí mák. Ty si mohli zájemci zakoupit a přispět tak do Vojenského fondu solidarity. 

"Malé děti tak měly alespoň možnost se něco dozvědět o tom, co to je  dnes za svátek, co je to dnes za den. Dostaly vlčí mák. Mohly také namalovat obrázek vlčího máku, který se budeme zase snažit prostřednictvím Armády České republiky distribuovat vojákům, kteří působí v zahraničních operacích," upozornila Jana Černochová,  starostka MČ Praha 2.

Přítomní mohli zatlouci do země malý dřevěný kříž a symbolicky tak vyjádřit poctu vojákům padlým od roku 1990. Tohoto aktu se zúčastnili nejen zástupci městské části, ale i bývalí představitelé Armády ČR.

"Česká republika má přes patnáct tisíc novodobých, válečných veteránů. Mužů i žen, kteří prošli bojovým nasazením v rámci zahraničních operací Armády České republiky, kde plnili závazky této země, které máme v rámci spojeneckých smluv," připomněl Eduard Stehlík, ředitel Památníku Lidice.

Den válečných veteránů připomíná 11. listopad 1918, kdy oficiálním podpisem příměří skončily boje první světové války. Vlčí mák se stal symbolem proto, že připomíná tradiční báseň: Na flanderských polích. Po bitvě tam rozkvetly vlčí máky a připomněly prolitou krev bojovníků.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu