• Načítám...
>

Praha 2 podporuje seniory a lidi žijící v izolaci

  • 19. listopadu 2020,
  • 8:54,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Praha 2 už dlouhodobě pomáhá seniorům a rodinám samoživitelů, kteří žijí na území městské části. Tentokrát se radnice rozhodla podpořit pacienty jež dlouhodobě léčí v Nemocnici sv. Alžběty. Musí se totiž vypořádat nejen se svým zdravotním stavem, ale i s tím, že je jejich blízcí nemohou navštívit.

Reklama

Praha 2 už dlouhodobě pomáhá seniorům a rodinám samoživitelů, kteří žijí na území městské části. Vzhledem k současné situaci a zkušenostem z letošního jara, přistoupila opět k aktivní pomoci těmto ohroženějším skupinám obyvatel. 

"I v této druhé vlně jsme oslovili všechny seniory a všechny ty, kteří potřebují pomoci s donáškou léků, potravin. Také jsme dávali respirátory, pokud je neobdrželi a dezinfekci," popsala Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Toto nelehké období je náročné pro všechny i po psychické stránce. Kvůli nouzovému stavu jsou lidé, zejména pak senioři, izolovaní od společnosti. V takovém to případě mohou kontaktovat psychoterapeutku Markétu Řeřichovou na telefonním čísle 775 262 077.

"Oproti jaru se nyní lidé ozývají více. Jak po telefonu, tak jsou to seance. I věkové rozložení je různé. A to velké téma je izolace, nejistota, opuštění," konstatovala Markéta Řeřichová, psychoterapeutka. 

Tentokrát se radnice rozhodla podpořit pacienty, kteří se dlouhodobě léčí v Nemocnici sv. Alžběty a dlouhodobě postrádají kontakt se svou rodinou a kamarády. 

"Rozhodli jsme se, že jim jako městská část věnujeme malou pozornost. Přinesli jsme jim kosmetiku, protože to je to, co nejvíce potřebují. Samozřejmě, že jsme nápad konzultovali s vrchní sestrou. Také jsem každému z nich napsala osobní vzkaz a pozdrav a přibalila knihu o Královských Vinohradech," popsala  Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

"Pacienti z větší části neviděli své blízké už déle než dva měsíce. Myslím si, že se to už bohužel projevuje na jejich psychickém stavu a v zásadě tedy i na jejich zdravotním stavu," uvedl Karel Matyska, ředitel Nemocnice sv. Alžběty.

Z těchto důvodů zaměstnává nemocnice i katolického kaplana, který poskytuje pacientům duchovní podporu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu