• Načítám...
>

Pandemie výrazně snížila kriminalitu i v Praze 2

  • 24. listopadu 2020,
  • 15:58,
  • PRAHA 2,
  • David Wilczek

Pandemii koronaviru provází snížení počtu trestných činů i na Praze 2. Příčinou je mnohem menší pohyb lidí po ulicích, zavřená většina obchodů a také hrozba vyšších trestů za činy spáchané v době vyhlášeného nouzového stavu. Přesto strážníci nezahálí.

Reklama

Až o 50 procent se snížila kriminalita během koronavirové pandemie. Největší pokles se týká kapesních krádeží, vloupání do bytů či vozidel. Příčinou je mnohem menší pohyb lidí po ulicích, většina uzavřených obchodů a také hrozba vyšších trestů za činy spáchané v době vyhlášeného nouzového stavu. Podobný stav eviduje na svém území i MČ Praha 2.

"Ze 14 kategorií, které policie ČR monitoruje, ten výrazný pokles eviduje u 10 z nich, takže je to celá řada těch kategorií. Kapesní krádeže, vloupání do bytu, vloupání do osobních vozidel, tam je ten pokles nejznatelnější," řekl Michal Zuna, radní MČ Praha 2. 

Na druhou stranu stoupl počet přestupků spojených s dodržováním vládních nařízení. Jako jsou například nošení roušek, shlukování velkého počtu lidí na jednom místě, dodržování zákazu vycházení či pití alkoholu na veřejnosti. 

"Například pro policisty nebo pro strážníky znamenají výrazný nárůst řešení přestupků v ulicích. Takových přestupků za poslední dva měsíce evidujeme téměř 1000, což je veliké množství," řekl Michal Zuna. 

Městská policie se musí vypořádat i s menším počtem kolegů, kteří jsou na nemocenské nebo skončili v karanténě. Podle radnice Prahy 2 se strážníci s touto situací i tak vypořádali velmi dobře. 

"Celá řada výkonů, která byla potřeba v běžném stavu, v průběhu nouzového stavu odpadla a bylo to například hlídání přechodů pro chodce ve chvíli, kdy děti vůbec nechodily do školy. To jsou věci, které spíše pokryly ty ztráty způsobené tím, že někteří strážníci nebo policisté museli zůstat v karanténě," řekl Michal Zuna. 

Nalákat dostatek lidí, kteří by měli zájem o tuto zajímavou profesi, se dlouhodobě nedaří. Z tohoto důvodu Městská část dlouhodobě podporuje strážníky. Jako je například poskytování dostupného bydlení či nákup nezbytného vybavení a pomůcek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu