• Načítám...
>

Praha 2 si připomíná oběti holokaustu

  • 27. ledna 2021,
  • 11:59,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Praha 2 si připomíná oběti holocaustu. Je to i z toho důvodu, že v této městské části žila nejpočetnější židovská komunita u nás. Židovské obyvatele Prahy 2 připomíná speciální výstava, ale také pamětní deska nebo několik kamenů zmizelých.

Reklama

Dvacátý sedmý lednový den je Mezinárodním dnem obětí holocaustu a tento den si připomíná i radnice Prahy 2. Protože právě na Vinohradech žila před druhou světovou válkou nejpočetnější židovská komunita u nás. 

"Protože se o tom málo ví, tak jsme chtěli vydat knihu, což se nám podařilo a také jsme chtěli udělat putovní výstavu. Tuto výstavu jsme před sedmi lety zahajovali tady na Novoměstské radnici v mázhausu a pak putovala po našich školách," popisuje starostka Prahy 2, Jana Černochová.

Praha 2 si připomíná třeba i Vinohradskou synagogu.

"Ta stála na úpatí Sázavské ulice a byla vážně narušena 14. února 1945 při náletu na Prahu. Potom jí komunistický režim nechal zbourat a postavil tam školu. Takže právě na této budově školy jsme udělali novou pamětní desku," dodává Černochová.

Tato deska připomíná Hanu Epsteinovou, která v synagoze působila jako vychovatelka. Její životní pouť ale skončila v koncentračním táboře. Spolupráci s Prahou 2 si pochvaluje i Židovská obec.

"Jsem z toho dojatý. Nečekal jsem, že se bude v Praze někdo tolik angažovat, jako to dělá paní starostka Jana Černochová s jejími kolegy. A já z nich cítím, že to nedělají jen kvůli historické spravedlnosti, ale i s láskou a jako opravdové poslání. To nás velice těší, posiluje a dává nám naději, že to, co bylo, by se už nemělo opakovat," dodává rabín, Jair Jerochim.

V druhé Městské části najdete i řadu takzvaných kamenů zmizelých. Ty jsou vsazené v chodníku před domy obětí nacistického režimu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu