• Načítám...
>

Praha 2 vzpomínala na oběti bombardování

  • 15. února 2021,
  • 19:45,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Praha 2 si připomněla oběti bombardování z února 1945. Spojenecká letadla tehdy omylem bombardovala hlavní město a poškodila na 183 domů. Celý nálet si vyžádal i více jak 700 obětí a skoro dvanáct stovek zraněných.

Reklama

Dne 14. února 1945 provedlo americké letectvo nálet, který si v centru hlavního města vyžádal stovky obětí. Událost si u památníku připomnělo i vedení Prahy 2.

"Nacházíme se na Karlově náměstí před pamětní deskou, která tady vznikla z iniciativy městské části před 6 lety, když jsme si připomínali ukončení 2. světové války. V roce, kdy končila 2. světová válka, se konal jeden velmi destruktivní nálet na Prahu," řekla Jana Černochová, starostka MČ Praha 2. 

Nálet poničil celkem 183 domů včetně Emauzského kláštera, Faustova domu nebo Vinohradské synagogy. Obětí na životech bylo více než sedm stovek.

"Hlavně byl velmi postižený ten kryt, který stál uprostřed Karlova náměstí. Dostal přímý zásah. Bohužel v tom krytu zahynuli všichni, co tam byli ukryti a byly to zejména ženy a děti. Těch obětí bylo kolem 300," řekla Jana Černochová. 

Bomby se nevyhnuly ani dnešní Všeobecné fakultní nemocnici.

"Bylo to tak, že chirurgové operovali a do toho přišel nálet, začaly se bortit stropy a chirurgové neměli to svědomí nechat rozoperovaného pacienta na sále a utéct. Takže s nasazením pro nás nepředstavitelné statečnosti dokončili ten případ, což je naprosto fascinující," řekl David Feltl, ředitel Všeobecné fakultní nemocnice. 

Celé bombardování byl jeden velký omyl, když došlo k chybě navigačního systému. Spojenecká letadla měla za to, že bombardují německé Drážďany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu