• Načítám...
>

Výstava připomíná význam církve v době totality

  • 16. února 2021,
  • 12:41,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Země V4 spojuje zkušenost komunistické totality. Katolická církev byla v této době jedním z hlavních cílů pronásledování a zároveň jedním z hlavních center odporu. Přiblížit význam církve v té době má i výstava, která má první zastávku na Náměstí Míru.

Reklama

Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě. To je venkovní výstava, kterou můžete vidět na Náměstí Míru před kostelem svaté Ludmily.

"Tuhle výstavu jsme dělali společně s institutem polským, maďarským a slovenským. Je připomenutím, jak nás jako zem bývalého východního bloku držela nad vodou katolická církev. Byli to kněží, byli to lidé napojení na církev, kteří nám dávali naději v té době normalizační," popisuje starostka Prahy 2, Jana Černochová.

"Na jedné straně vypráví příběh několika klíčových osobností, především vůdčích postav církve. Jako byl v českém případě kardinál Josef Beran nebo v polském kardinál Stefan Wyszyński. Ale ukazuje i menší příběhy. Třeba v navazování styků mezi jednotlivými církvemi v těch zemích. Nebo lidi, kteří byli zavíráni za to, že pašovali náboženskou literaturu přes hranice," říká ředitel Polského institutu, Maciej Ruczaj.

Výstava je i oslavou 30 let od založení takzvané Visegrádské čtyřky. U improvizované vernisáže nechyběl ani pražský arcibiskup.

"Pro mě to jsou částečně vzpomínky, jak jste mohli zaregistrovat. Ale jsem skutečně velmi rád, že ani v této situaci se na to třicáté výročí nezapomnělo. A mohu říci, že na tom Visegrádu má tedy lví podíl prezident Václav Havel," doplňuje pražský arcibiskup, Dominik Duka.

Výstavu můžete na Náměstí Míru vidět až do 8. března a pak bude putovat po dalších českých městech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu