• Načítám...
>

Na náplavce by mohl vzniknout heliport

  • 29. dubna 2021,
  • 16:25,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Na pražské náplavce by mohl brzy vzniknout heliport pro urgentní příjem blízkých nemocnic. Dosavadní místo pro přistávání helikoptér v Zítkových sadech je totiž nevhodné a také nebezpečné. Nový heliport by přinesl hned několik výhod.

Reklama

Všeobecná fakultní nemocnice, Ústav pro péči o matku a dítě nebo porodnice U Apolináře. Všechny tyto instituce potřebují plnohodnotný heliport. Dosavadní místo, které slouží přistávání vrtulníků je totiž nevyhovující a to hned z několika důvodů.

"Ať už z bezpečnostních důvodů nebo i z toho, že je to park, že je to zeleň. A je potřeba hledat tady nějaké dlouhodobé řešení, ne toto provizorní. S tím, že když sem ten vrtulník přilétá, tak vždycky za asistence městské policie, která přijede a informuje lidi v okolí a vlastně ten prostor v uvozovkách vyčistí. Samozřejmě to ideální řešení pro všechny strany by bylo, kdyby ten heliport byl přímo v jedné z nemocnic, ale bohužel by to z časových důvodů nebylo možné realizovat dříve než za osm let," popisuje radní Prahy 2, Michal Zuna.

Nový heliport by tak mohl vzniknout jen několik stovek metrů odtud, přímo na náplavce.

"Vytipoval se prostor na náplavce. Jedná se o tu část náplavky u železničního mostu, kde je i ten nájezd pro automobily. Zajímavý je na něm ten ponton - plovoucí dílo na vodě. Tato technologie se používá v zahraničí, nicméně v Čechách zatím nemá obdoby," řekl Jan Chabr, radní hl. m. Prahy.

Heliport na náplavce by měl podle ředitele Všeobecné fakultní nemocnice hned několik výhod.

"Zaprvé k nám do nemocnice jsou to dvě minuty sanitkou a zadruhé je to místo, které není frekventované. Je to konec náplavky, kde není žádný provoz a ani trhy. Zatřetí je to místo, kde se dá přistát tou helikoptérou, to je vyzkoušeno," řekl David Feltl.

"Ten projekt je v přípravě a pokud vše proběhne hladce, tak by mohl být realizován ještě na konci tohoto roku," uzavírá radní Prahy 2, Michal Zuna.

Celý heliport na hladině Vltavy by měl podle hlavního města stát asi 10 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu