• Načítám...
>

Letošní rok patří svaté Ludmile

  • 3. května 2021,
  • 19:21,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Tisíc a sto let uplyne letos od úmrtí svaté Ludmily. Tuto světici si bude v průběhu roku připomínat i Praha 2. Zahájení roku svaté Ludmily se uskutečnilo na náměstí Míru. Konkrétně před i vně kostela, který jí byl zasvěcen.

Reklama

Světice, kněžna, matka národa, babička a vychovatelka sv. Václava. To byla svatá Ludmila. V letošním roce uplyne 1100 let od její mučednické smrti. Její osobnost připomene celá řada akcí. Mnoho z nich se odehraje na náměstí Míru kde stojí kostel, který je svaté Ludmile zasvěcen.

"Kromě tohoto překrásného kostela svaté Ludmily máme na Praze 2 dalších zhruba dvacet míst, která jsou s ní spojována. Pan farář požehnal naší knížečce, kterou jsme vydávali, a kde jsou všechna tato místa, nacházející se na Praze 2, popsána," upozornila Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Svatá Ludmila byla dámou, která vynikala obětavostí, moudrostí a šarmem.

"Kronikáři a historici mají mnohdy pravdu, protože vycházejí ze starých svědectví. O ní se psalo, že byla okem slepému, nohou chromému. Zkrátka ženou, která skutečně vnímala potřeby doby i lidí, kteří to potřebovali," uvedl Jakub Berka, farář kostela sv. Ludmily.

Letošní rok bude v Praze 2 přímo nabitý událostmi, které se svatou Ludmilou souvisí.

"Připravujeme výstavu tady na náměstí Míru, komentované prohlídky, přednášky, ale i takovou zábavnou venkovní hru, vedoucí k poznání míst spojených se svatou Ludmilou v Praze 2. V září bude koncert, videomapping a podobné další věci," popsal Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Pátého září, kdy se chystají největší oslavy spojené se svatou Ludmilou, je v plánu i odhalení rekonstruovaného osvětlení kostela svaté Ludmily. Na něm se finančně podílela i městská část.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu