• Načítám...
>

Praha 2 ozelení vybrané budovy

  • 7. května 2021,
  • 11:21,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 2 spustila, v rámci projektu Udržitelná Dvojka, ozeleňování budov. Tou první, jejíž fasádu budou zdobit květiny, je domek na rohu ulic Slezská a U Vodárny. Další lokality budou následovat ještě v tomto roce.

Reklama

Fasádu domku na kraji Sadů Svatopluka Čecha pokryjí květiny. Takzvané ozelenění vychází z adaptace na klimatické změny, kterou si MČ Praha 2 nechala vypracovat.

"V té adaptaci jsou různé nástroje, jak zlepšit životní prostředí, jak ho udržovat. A vlastně tím jsme i spustili náš projekt Udržitelná Dvojka, takže udržitelná Praha 2. A do těchto věcí právě zapadá i ozeleňování nejenom fasád, ale třeba i, pokud je možno, střech," popsala Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Květiny mají budovu navíc ochránit před poničením graffiti. I z toho důvodu byla pokryta takzvanou ochrannou fasádou.

"Už jedenáctým rokem máme Antigraffity program pro Prahu 2, kam zapojujeme samozřejmě i majitele soukromých domů a snažíme se nejenom odstranit ty graffity, ale na ty domy dáváme i antigraffitové nátěry tak, aby to odstranění bylo rychlé. To znamená, že nechceme ty graffity, tento vandalismus, v našich ulicích, protože si myslíme, že hezká fasáda a ještě k tomu zelená fasáda, je to nejlepší, co můžeme udělat," zdůraznila  Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Domek na rohu ulic Slezská a U Vodárny není ale jediným místem v Praze 2, který by se měl letos zazelenat. V plánu je hned několik dalších.

"Například to bude ZŠ Botičská a její hřiště, pak to bude na jednom domě na Libušince. Takže máme opravdu vytipováno několik lokalit, kde budou zelené fasády. Není to jenom kvůli životnímu prostředí, prostě je to i krásné. Vždycky ta zeleň a nějaká ta rostlina v okolí nás, udělá to místo příjemnější pro život," dodala Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Jednou z hlavních výhod tohoto opatření jsou nejen jeho relativně nízké náklady, ale i rychlost realizace. Květinám totiž stačí k vykvetení jen několik málo měsíců.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu