• Načítám...
>

Praha 2 hostí výstavu o vztazích mezi ČR a Izraelem

  • 11. května 2021,
  • 11:35,
  • PRAHA 2,
  • Lenka Castillo

Na náměstí Míru v městské části Praha 2 probíhá výstava s názvem Záhadné pouto. Přibližuje historii a vzájemné vztahy mezi Izraelem a Českou republikou. Přijít podívat se na ni můžete až do 29. května.

Reklama

Záhadné pouto - takový název nese venkovní výstava o historii vztahů mezi Izraelem a Českou republikou na náměstí Míru v Praze 2.  Vzájemné vztahy mezi českým a židovským národem přibližuje expozice na několika vybraných událostech a málo známých fenoménech od prvních dokladů českého jazyka v hebrejských rukopisech až po znovunavázání diplomatických vztahů po Sametové revoluci v roce 1990. Výstavě udělila záštitu starostka dvojky Jana Černochová.

"Česká republika je dlouhodobě, nebo dokonce Československo mohu říci, vnímáno jako největší přítel Izraele od jeho vzniku, protože jsme jim pomáhali, když je po jejich založení napadly ostatní arabské země. To asi založilo to pouto, které je viditelné. A to neviditelné je tady v těch všech ulicích i kolem mě v Praze 2," řekla starostka MČ P2, Jana Černochová (ODS).

Právě v Praze 2 totiž žila do 2. světové války nejpočetnější židovská komunita, její větší část však bohužel zahynula v koncentračních táborech. Spolupráci a vztah s druhou městskou částí oceňuje zejména zástupce izraelského velvyslanectví.

"S Prahou 2 mám výborný vztah. Starostku Janu Černochovou znám od první chvíle svého působení zde a musím říci, že je skvělým lídrem podporujícím Izrael," sdělil izraelský velvyslanec Daniel Meron.

Ačkoliv Česká republika a Stát Izrael leží daleko od sebe, mají nadstandardní vztahy. Izraelští představitelé o Češích mluví jako o nejlepších přátelích Izraele v Evropě.

"Řekl bych, že Česká republika je náš nejlepší spojenec nebo náš nejlepší přítel z celé Evropy. Mnoho lidí se mne ptá, proč tomu tak je, a já jim říkám, aby přišli na tuto výstavu, že zde se dozví ono tajemství," doplnil velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron.

Za námětem a texty výstavy stojí její kurátor, hebraista a diplomat Robert Řehák. Kresby a grafické zpracování vytvořili studenti Západočeské univerzity v Plzni. K samotné výstavě vznikla také kniha Záhadné pouto. K objednání je přes Západočeskou univerzitu v Plzni nebo přes Velvyslanectví Státu Izrael.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu