• Načítám...
>

Karlovo náměstí má bezbariérový vstup do metra

  • 25. května 2021,
  • 15:16,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Na nástupiště stanice metra B Karlovo náměstí se lidé se sníženou pohyblivostí nebo maminky s kočárky dostanou snáze. Otevřen byl totiž nový bezbariérový vstup do této stanice. Ten se skládá ze dvou párů výtahů, které propojuje chodba. Celá stavba vyšla na skoro 270 milionů korun.

Reklama

Karlovo náměstí. To je 46. stanice pražského metra, která je plně bezbariérová.

"Ty výtahy nejsou jenom pro Prahu 2, ty jsou samozřejmě pro všechny Pražany, kteří užívají metra. A my jsme rádi, že na Praze 2 máme 67 procent stanic bezbariérových. To znamená dvě ze tří," říká místostarosta Prahy 2, Jan Korseska.

Bezbariérové zpřístupnění stanice metra Karlovo náměstí spočívá ve vybudování dvou dvojic nových výtahů a přestupní chodby, která je navzájem propojuje. Vstup do metra je ve Václavské ulici - hned vedle vstupu do Václavské pasáže.

"To není jen pro hendikepované občany, ale je to i pro starší občany, kteří se těžko pohybují a nebo pro maminky s kočárky. Ráda bych ještě Náměstí Míru, protože tam opravdu nejsou ani eskalátory," popisuje místostarostka Prahy 2, Alexandra Udženija.

Stavba nového bezbariérového vstupu nebyla jednoduchou záležitostí, protože ražba byla prováděna především strojově. Celkově stavba trvala více než dva roky.

"To nejsložitější je vlastně, že jsme tady, v historickém centru, v urbanizovaném městě. Prvotní plán byl vybudovat ten výtah tady v tom prostoru chodníku, ale to by samozřejmě zničilo ten charakter té ulice. Takže se to vymyslelo, že se to dá zde, kde městská část Praha 2 měla nebytový prostor. Musely se tu vybudovat celkem dvě šachty. A je to vlastně nejhlubší výtahová šachta v rámci systému metra, co tady v Praze máme," dodává náměstek primátora, Adam Scheinherr.

Bezbariérové zpřístupnění stanice Karlovo náměstí stálo necelých 270 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu