• Načítám...
>

Londýnskou ulici popisuje kniha i výstava

  • 14. června 2021,
  • 19:46,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Londýnská ulice je jednou z perel Vinohrad. Praha 2 vydala i speciální publikaci a uspořádala výstavu, která se architektonickým skvostům této ulice věnuje. Místní domy totiž navrhovali naši přední architekti a ve své době byly velmi moderní.

Reklama

Zmapovat a zdokumentovat historii jedné z nejznámějších vinohradských ulic. To je úkol nové publikace a doprovodné výstavy. Ta probíhá na radnici Prahy 2. Výstava i kniha se jmenují: Londýnská ulice příběhy domů a lidí.

"Aby takhle vysoké domy, čtyři, pět až sedm, osm pater, aby měly předzahrádky, to nebývá. Tady to bylo proto, že pod tím vede první vinohradský tunel. A jelikož se to začalo stavět nad ním, a ten tunel měl ze začátku konstrukční problémy, tak byla obava, že při výstavbě nad tím tunelem by se ten tunel mohl provalit," popsal Václav Vondrášek, místostarosta Prahy 2.

I proto je Londýnská ulice takto široká. V některých místech až 30 metrů. A v čem jsou výjimečné domy, které autoři výstavy a publikace popisují?

"Ukazují typologii nájemných domů pro, řekněme, lepší střední vrstvu v době třicátých let. A ukazují vysoký standart výstavby na té nejvyšší technologické i architektonické úrovni," upozornil Vladimír Šlapeta, autor výstavy a publikace.

A zdejší domy stavěli opravdu věhlasní čeští architekti. Podle autorů patří k nejzajímavějším dům, který v polovině třicátých let vystavěl architekt a stavitel Václav Kopecký.

"Má velice jasnou strukturu, trojtrakt, skelet. Kombinace lodžií, zimních zahrad, pásových oken. Vynikající standart infrastruktury. Elektrickou kuchyň, krytalové topení, podzemní garáže pro dvacet vozů. Čili opravdu nejvyšší vybavení na tu dobu," dodal Vladimír Šlapeta,  autor výstavy a publikace.

Výstavu můžete na radnici Prahy 2 vidět až do konce července.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu