• Načítám...
>

Praha 2 chce postavit Nový domov pro seniory

  • 23. června 2021,
  • 21:15,
  • PRAHA 2,
  • Lenka Castillo

Městská část Praha 2 chce na svém území vybudovat nové centrum sociálních a zdravotních služeb Nový domov. Po dokončení by mělo lůžkovou kapacitou plně nahradit stávající domovy pro seniory v ulicích Máchova a Jana Masaryka. Odborným garantem projektu je přednosta Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze docent Martin Anders.

Reklama

S novým projektem přichází MČ Praha 2. Týká se výstavby nového centra sociálních a zdravotních služeb, které by radnice dvojky chtěla mít nově na svém území. Záměrem postavit tento doslova domov, městská část reaguje na trend stárnutí populace. Jejím cílem je tak pro potřebné zajistit dostatečnou kapacitu lůžek. 

„My chceme navýšit lůžkovou kapacitu na sto třicet, abychom mohli přijmout sto třicet klientů. Nové je to, že chceme mít část domova se zvláštním určením, to znamená pro lidi, kteří trpí určitou formou demence. A hlavně to, co je úplně nové, je to, že chceme dát pod jednu střechu sociální a zdravotní služby Prahy 2, to znamená denní, týdenní stacionář, relaxační centrum, poradenské centrum, školící centrum," uvedla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Odborným garantem projektu je přednosta Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze docent Martin Anders.

„Myslím, že tento projekt může sloužit ke klidnému a důstojnému dožití všech obyvatel hlavního města. Myslím si, že má dobré odborné zázemí a je inspirován zahraničními zkušenostmi, takže si myslím, že je to smysluplný projekt," říká Martin Anders, přednosta psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.    

Dlouhodobě se vykazuje vysoký převis poptávky občanů Prahy 2 po volných kapacitách v domově seniorů a nedisponuje se lůžkovou kapacitou pro klienty, kteří potřebují péči se zvláštním režimem.

„Čelíme stárnutí populace, ukazuje se, že se nám za deset let od roku 2020 do roku 2030 zdvojnásobí počet lidí trpících demencemi. Bude to tedy velmi závažný problém," dodává přednosta psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Martin Anders.

Nový domov bude tvořen formou samostatných jednotek, takzvaných „domácností“. Domácnost bude obývat 10 až 12 seniorů a péči zajistí vždy jeden stálý tým pracovníků. Odhadované náklady na stavbu Nového domova mají být kolem 495 miliónů korun. A pokud vše dobře půjde, stavět by se mohlo začít ve druhé polovině roku 2023. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu