• Načítám...
>

Výstava ukazuje činnost Československé obce legionářské

  • 13. července 2021,
  • 16:18,
  • PRAHA 2,
  • Lukáš Kubát

Sto let v květnu oslavila Československá obec legionářská. Její fungování přibližuje výstava na náměstí Míru. Na třiceti bannerech se tak dozvíte mnohé o historii této organizace, ale i to, jak legionáři fungují dnes.

Reklama

Sto let spolu. Tak se jmenuje výstava na náměstí Míru. Má ji na svědomí Československá obec legionářská a přibližuje fungování této organizace.

"Organizace samozřejmě zažila svůj velký rozkvět za první republiky. Tady přibližujeme i všechny různé fenomény její činnosti. Od sociálních programů, přes zřizovaní pamětních desek nebo pomníků, až po velké manifestační sjezdy," upozornil Jiří Filip, tajemník pro organizace akcí ČsOL.

Na výstavě se ale zaobírají i situací za okupace nebo v době komunismu, kdy byla tato organizace zakázána a pracovala v exilu. Ale nechybí tu ani náhled do současnosti.

"Pochopitelně chceme ukázat to, co Československá obec legionářská vykonala za posledních třicet let své činnosti, protože byla obnovena na našem území v roce 1991," konstatoval Jiří Filip, tajemník pro organizace akcí ČsOL.

Celá výstava vznikla ke stému výročí Československé obce legionářské. Ta byla založena v květnu roku 1921.

"Bohužel, kvůli covidu, jsme museli s prezentací té výstavy chvilinku počkat. Ale myslím si, že to nic nemění na tom, jak významný moment v našich dějinách, vznik legionářské obce, samotné legie byl," dodala Jana Černochová, starostka Prahy 2.

Dnes jsou členy Československé obce legionářské například potomci odborářů, veteráni novodobých zahraničních misí nebo sympatizanti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu