• Načítám...
>

Krizové centrum pomáhá dětem ohroženým domácím násilím

  • 7. října 2021,
  • 14:40,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

Právo na bezpečný domov by mělo mít každé dítě. Bohužel každé desáté je ohroženo domácím násilím. Ať už přímo, nebo skrze rodiče. Právě pro ohrožené děti vzniklo v Praze 2 místo, kde jim dokáží pomoci.

Reklama

Právě tady, ve Vratislavově ulici, jen pár kroků od Vyšehradu, vzniklo centrum pro děti ohrožené domácím násilím: Acorus. 

"Kromě krizové intervence a dlouhodobé terapeutické podpory, kterou už dětem, ohroženým domácím násilím, dlouhodobě poskytujeme, bychom teď chtěli, v rámci našeho centra, nabízet i jiné terapeutické programy. Chceme také dětem nabízet tanečně pohybovou terapii, aby mohly skrze tělo, tělesný pohyb, propojení s tělem si uvědomovat, ventilovat, projevovat své emoce a prožívání," vysvětlila Kateřina Mrzenová, vedoucí terapeutického centra pro děti Acorus.

Důležitou součástí je také skupinová terapie. Ta dává dětem pocit sounáležitosti. Pocit, který je pro strachuplné děti velmi důležitý.

"Také se snažíme podporovat a pracovat s dětmi, které, i když se nepovažovaly třeba dříve úplně za přímé oběti domácího násilí, tak dneska už to tak není. Prostě děti, které žijí v domácnosti, kde prostě probíhá nějaké násilí mezi partnery, probíhá domácí násilí, tak jsou vždycky považovány za oběti," uvedla Jaroslava Chaloupková, ředitelka organizace Acorus.

Centrum pro děti hrožené domácím násilím vzniklo díky grantu nadace Sirius. Ta se rozhodla podpořit tyto děti právě po minulém roce.

"My jsme vlastně už po té první vlně, těch karanténních opatřeních na začátku léta, oslovili odborníky a dělali jsme s nimi prognózu, co vlastně tyto karanténní opatření mohou znamenat pro rodiny s dětmi. A mezi těmi problémy, které odborníci vyzvedávali na první místo, se objevovalo právě to násilí na dětech," doplnila Hana Lipová, ředitelka nadace Sirius.

Centrum funguje od prvního října a je součástí organizace Acorus. 

A jak se do centra lze dostat? Děti vstupují přes rodiče, a ti se objednají na nonstop lince 283 892 772. Veškeré informace najdete na webových stránkách www.acorus.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu