• Načítám...
>

Praha 2 ucitla památku obětí "Akce Sokol"

  • 8. října 2021,
  • 16:56,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

Praha 2 si připomněla Památný den sokolstva, který je od roku 2019 významným dnem České republiky. Slavnostního aktu, u rozvinuté sokolské vlajky v budově radnice, se zúčastnili zástupci radnice i sokolských jednot.

Reklama

Praha 2 již tradičně uctila památku takzvané "Akce Sokol". Ta proběhla v noci ze 7. na 8. října 1941, tedy přesně před 80 lety. Zatčeno při ní bylo na 1500 sokolských činovníků. 

 „Ty dějiny dvacátého století byly tak pohnuté, z hlediska naší země, že těch momentů, kdy se člověku hrnou slzy do očí je celá řada. Je to tedy i ten dnešní den, kdy v roce 1941 byli násilím odvlečeni sokolové, sokolky do internačních táborů, do koncentračních táborů, kde 93 procent z nich bylo zavražděno," upozornila Jana Černochová, starostka MČ Praha 2.

Druhá městská část je se Sokolem velmi úzce spjata. Prvním a nejcennějším areálem České obce sokolské je dodnes dochované sídlo v Sokolské ulici. Navíc jednoty z Prahy 2 se během 2. světové války intenzivně zapojily do odboje. 

„Na území Prahy 2 máme tři velké sokolské jednoty, opravdu velké, a ta spolupráce je velmi dobrá v mnoha oblastech. Ať už podpora projektů, ať už se jedná o cvičení. A právě u příležitosti dnešního dne si velmi vážíme toho, že se městská část zapojila do vyvěšení sokolské vlajky na úřadu městské části," konstatoval Martin Chlumský, člen předsednictva České obce sokolské.

Sokolská organizace byla ve své, téměř sto šedesátileté historii, dvakrát rozpuštěna a jednou zrušena.  V současné době má však přes 160 000 členů a přes tisícovku jednot po celé republice. 

"Máme poměrně velký zájem, zejména u rodičů dětí, u předškolních dětí, tam ty hodiny jsou velmi vytížené. Ale samozřejmě i žactvo od šesti let do osmnácti se může zapojit. Takže ano, zájem mezi mládeží a mezi dětmi je," dodal Martin Chlumský, člen předsednictva České obce sokolské.

Památku obětí přišli občané uctít i večer pouštěním lodiček na Čertovce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu