• Načítám...
>

Praha 2 zlepšuje péči o lidi trpící demencí

  • 21. října 2021,
  • 9:58,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

Městská část Praha 2 se rozhodla, ve spolupráci s Psychiatrickou klinikou VFN, uspořádat seminář, který upozorňuje na velký význam různých typů duševních onemocnění. Ty trápí nejen současnou generaci, ale jsou též hrozbou pro následující roky.

Reklama

Snížení paměti, intelektu či jiných poznávacích funkcí. I takto se projevuje demence. V České republice tímto typem duševního nemocnění trpí přibližně 160 tisíc lidí. 

"Společnost naše o tom chce mluvit a chce slyšet, že ten problém mezi námi je. To znamená, že když vidíme, že třeba naši rodiče nebo někdo starší v našem okolí zapomíná, nebo mění své chování, tak to už jsou určité znaky, že se něco děje," uvedla Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

I proto se druhá městská část rozhodla o nemoci více mluvit a lidem, ohroženým demencí, nabízet kvalitní péči.

"Motivace vznikla tak, že jsme si řekli na městské části Praha 2, že nemáme adekvátní péči pro lidi trpící jistou formou demence. A že je nezbytně nutné, protože tato choroba opravdu roste, ten prudký nárůst vidíme kolem sebe i po té covidové době, tak jsme si řekli, že prostě vymyslíme takový projekt, abychom byli schopni dát kvalitní péči nejenom našim seniorům, ale všem lidem, kteří ji potřebují," vysvětlila Alexandra Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Na projektu radnice spolupracuje s Psychiatrickou klinikou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

"Seminář vznikl proto, abychom dokázali upozornit na velký význam různých typů duševních onemocnění. V tomto případě onemocnění, kterému říkáme demence. A upozornili na jeho závažnost, a také na hrozící závažnost, která se týká věkové skladby v naší populaci. To znamená, že máme data, která hovoří o tom, že nás bude trápit daleko větší počet pacientů trpících demencemi v budoucích letech. Jeden faktor je to, že se nám mění věková skladba populace. A druhá věc, že se nám velmi výrazně prodlužil lidský život," popsal Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky VFN v Praze.

Pro občany trpící demencí funguje v Praze 2 Centrum sociálních služeb, které nabízí i terénní služby v domácnostech. Veškeré informace najdete na stránkách cssp2.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu