• Načítám...
>

V ulicích Prahy 2 jsou další Kameny zmizelých

  • 26. října 2021,
  • 16:28,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

I v letošním roce si Praha 2 připomněla oběti holocaustu a nacistického režimu položením tzv. Kamenů zmizelých. Těch je v ulicích metropole přibližně 400. Nové přibyly na Fugnerově náměstí, Rašínově nábřeží, dále v ulicích Gorazdova, Vinohradská nebo U Kanálky.

Reklama

Položením nových Kamenů zmizelých si Praha 2 připomněla oběti holokaustu a nacistického režimu. Jejich památce se již tradičně poklonila i starostka městské části Jana Černochová.

"Dnes na Praze 2 budeme pokládat celkem osm Kamenů zmizelých na čtyřech adresách. Tuto iniciativu děláme společně s Židovskou obcí a s iniciativou, kterou vede pan Pavel Polata, který s Prahou 2 spolupracuje nejenom na pamětních deskách v rámci operace Anthropoid, ale i na těchto stolpersteinech, neboli Kamenech zmizelých," říká starostka Prahy 2, Jana Černochová.

Kostky s mosazným povrchem jsou vsazovány již tradičně do chodníků před domy, které byly posledním útočištěm obětí holokaustu a nacistického režimu. V ulicích metropole jich je přibližně čtyři sta. Z toho několik desítek na území Prahy 2 a každoročně přibývají nové.

"Každý rok se snažíme připomínat těmito Kameny zmizelých místa, kde žili zejména obyvatelé z židovské komunity, kteří bydleli na Praze 2 a kteří se bohužel nikdy do svých domovů z koncentračních táborů nevrátili a vlastně ani mnohdy jejich rodiny nevěděly, co se s nimi stalo," dodává starostka Prahy 2, Jana Černochová.

Cílem těchto kamenů je přimět kolemjdoucí, zejména z řad mladší generace, ke krátkému zastavení a zamyšlení. 

"To jsou příběhy jejich sousedů, našich sousedů. Ti lidé tady žili a ten odporný diktátorský režim těm lidem znemožnil, aby žili v zemi, kde se mnohdy narodili, kterou milovali a ze které byli násilně odvlečeni do koncentračních táborů," říká starostka Prahy 2, Jana Černochová.

Kameny nově přibyly na Fugnerově náměstí, Rašínově nábřeží, dále v ulicích Gorazdova, Vinohradská nebo U Kanálky.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu