• Načítám...
>

Pamětní deska připomíná generála Karla Janouška

  • 28. října 2021,
  • 9:40,
  • PRAHA 2,
  • Jaroslav Šetlík

V Praze 2 byla odhalena pamětní deska jedinému československému maršálovi RAF. Armádní generál Karel Janoušek žil šest let v domě v ulici Malá Štěpánská. Významné osobnosti se u pietního místa sešly v den, kdy uplynulo 50 let od smrti této vojenské legendy.

Reklama

V Praze 2 byla odhalena pamětní deska jedinému československému maršálovi RAF Karlu Janouškovi. Pietní akt se uskutečnil v den, kdy uplynulo 50 let od smrti této vojenské legendy.

"Jsme v ulici Malá Štěpánská 5, stojíme před domem, kde pan doktor, generál Karel Janoušek žil u svých příbuzných poté, co byl propuštěný z těch šílených komunistických lágrů, ve kterých strávil dlouhých dvanáct let a kde žil do konce svého života," říká starostka MČ Praha 2, Jana Černochová.

Karel Janoušek se narodil 30. října 1893 v Přerově. Jeho osud je spojen s oběma světovými válkami. V první světové válce bojoval v řadách Československých legií v Rusku, za druhé světové války organizoval československé letecké jednotky v Royal Air Force, kde jako taktický stratég významně zasáhl do bitvy o Británii.

"Místo toho, aby se po skončení druhé světové války těšil toho, že si bude užívat úctu lidí, za jejichž životy on nasazoval svůj život, tak bohužel, jak to v padesátých letech bývalo, tak ho komunisté zavřeli do těch nejpřísnějších lágrů, sebrali mu veškerý majetek a šikanovali ho, jeho rodinu perzekuovali," říká starostka MČ Praha 2, Jana Černochová.

Život Karla Janouška připomíná pamětní deska, jejíž autorem je akademický sochař Petr Císařovský.

"Parafrázoval jsem vyznamenání, které dostal pan generál Janoušek od prezidenta Havla in memoriam a z té stužky jsem prostě parafrázoval motiv českého lva. Použil jsem dva materiály, které jsou velmi trvanlivé," popisuje autor pamětní desky, Petr Císařovský.

Válečné hrdiny si Praha 2 připomíná pravidelně a to nejen prostřednictvím pamětních desek, ale také například Dnem válečných veteránů. Ten se letos uskuteční 11. listopadu na náměstí Míru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu