• Načítám...
>

Výstava Praha dekadentní nahlíží do erotiky minulého století

  • 16. listopadu 2021,
  • 11:55,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

Abeceda neřesti. Tu můžete až do jara navštívit v Tančícím domě. O co jde? Podívejte se na reportáž.

Reklama

Nejkontroverznější výstava v galerii Tančícího domu. Návštěvníky vzdělá a některé asi i malinko pobouří. Praha dekadentní prostě balancuje na hraně slušnosti. Nechá nás nahlédnout do veřejných domů první republiky, ukáže akty první poloviny 20. století a k vidění jsou i první erotické pomůcky. 

"My jsme připravovali původně výstavu o pražských hospodách, o dekadentních místech a zákoutí, jako je městská čtvrť Žižkov, jak to fungovalo předtím, než se připojila k Praze, ale nakonec jsme zjistili to, že se celá Praha prolínala prostitucí, veřejnými domy - nálevnami, kde fungovaly podvratné živly, které se opět vracely k prostituci a tak dále. Tudíž vznikl nápad tuto výstavu pojmout tímto směrem," řekl Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančící dům. 

Samostatnou kapitolou expozice je život sexuálních menšin u nás od Rakouska - Uherska až po Sametovou revoluci. A na své si přijdou i milovníci spodního prádla. 

"Máme zde takovou vzácnost, což jsou kolorované kresby známých autorů, avšak jsou dělané anonymně, protože počátkem 20. století byla pornografie nebo respektive i jakékoliv erotické věci trestné a tudíž známí autoři od Čapka až po další se pod to nepodepisovali," řekl Robert Vůjtek. 

Výstavu okoření také večerníček pro dospělé. Rumcajsí pohádka o vílině šlojířku a těšit se můžete i na nahotinky.

 Tuto pohádku natočila Československá televize v 80. letech jako silvestrovský program, k vidění jinak ale nebyla. Shromáždit všechny exponáty tak nebylo vůbec jednoduché. 

"Máme velikou část od Muzea hl. m. Prahy, zároveň od policejního muzea, kde máme policejní knížky prostitutek, což je taková zajímavost, že na začátku 20. století prostituce byla koncesovaná živnost, kde prostitutky musely mít živnostenské oprávnění, platily z toho daně," řekl Robert Vůjtek. 

Výstava potrvá až do konce března roku 2022. Otevřeno je denně od 9 do 19. A pozor, vstup je umožněn jen starším 18 let. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu