• Načítám...
>

Praha 2 oslavila Den válečných veteránů

  • 11. listopadu 2021,
  • 22:51,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

V bojích o svobodu padly v různých válkách statisíce vojáků. A právě jim už tradičně 11. listopadu patří Den válečných veteránů. Tato akce se původně slavila hlavně v západní Evropě a Spojených státech amerických na počest obětem 1. světové války. Postupně si ale našla místo i k nám do Čech, kde si tento významný den připomínáme od roku 2004. Již posedmé se k akci připojila i městská část Praha 2.

Reklama

Netradičním pojetím české státní hymny v podání dětí z MŠ Viničná odstartoval Den válečných veteránů v Praze 2. Významný den byl původně věnovaný památce ukončení 1. světové války. Postupně se jeho význam podstatně rozšířil. V Česku si ho připomínáme od roku 2004.

„Den válečných veteránů je mezinárodní svátek, při kterém si i my v České republice připomínáme oběti válečných konfliktů, díky nimž můžeme žít ve svobodné a demokratické zemi,“ popisuje předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity, Lenka Šmerdová. 

V Praze 2 se tato akce za podpory městské části konala už posedmé. Také letos čekal návštěvníky na náměstí Míru bohatý doprovodný program.

„Jsou tady různé ukázky techniky, můžete tady vidět Titus, který ještě nebyl k vidění, můžete tady vidět starý Ford, můžete tady vidět různé zbraně a podat si ruku s vojáky a poděkovat jim za to, že jsou a že bojují za naši svobodu a demokracii,“ vysvětluje starostka MČ Praha 2, Jana Černochová.

Dále nechyběla například ochutnávka z polní kuchyně, ukázka práce vojenských zdravotníků nebo symbolické zatloukání křížů na počest padlých vojáků.

Poznávacím znamením Dne válečných veteránů se stal vlčí mák symbolizující prolitou krev na bitevních polích. Dnes je navíc symbolem sbírky Vojenského fondu solidarity. 

„Ten pomáhá vojákům v tíživých životních situacích a také podporuje děti po vojácích, kteří zahynuli při plnění služebních povinností doma i v zahraničí,“ uzavírá Lenka Šmerdová, předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity.

Den válečných veteránů znovu ukázal, že tento svátek už je pevně zakořeněný i v České republice, což je jenom dobře, protože statečnost vojáků, z nichž mnozí v akcích zaplatili svým životem, je třeba si stále připomínat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu