• Načítám...
>

Praha 2 pomohla trhovcům zasaženým opatřením vlády

  • 9. prosince 2021,
  • 11:45,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

Uzavřené trhy, velké téma posledních dnů. Jak si trhovci, kteří nakoupili suroviny a mají ve zboží spoustu peněz, poradí? A kdo jim pomůže? Třeba druhá městská část. A jak? Podívejte se v reportáži.

Reklama

20. listopadu se tady na náměstí Míru slavnostně otevřely vánoční trhy. Po týdnu provozu museli ale provozovatelé své stánky zavřít. Důvodem jsou vládní opatření, která provoz vánočních trhů zakazují. Právě pro stánkaře je to nelogický krok, který jim z nadcházejících Vánoc udělal peklo.

"Situace byla velmi nečekaná, po týdnu fungování vánočních trhů tady na náměstí Míru se vánoční trhy uzavřely, což nikdo nečekal. Samozřejmě všichni chápou, že situace je taková, jaká je a že se všichni musíme nějakým způsobem podílet na těch opatřeních, která se nějakým způsobem pokusí tu pandemii zvládnout, ale ze dne na den uzavřít vánoční trhy, které jsou na otevřené ploše a na čerstvém vzduchu, to nám přijde jako naprosto nesystémové opatření, které nikdo nečekal," řekl Luboš Soukup, provozovatel stánku na vánočním trhu.

Provozovatelé trhů měli už nejen zaplacené nájemné, ale také připravené suroviny na celé Vánoce.

"Nájem je v řádech desetitisíců a samozřejmě tomu odpovídající jsou i ty zásoby. My tady máme za ten advent tržby v řádech deseti až sto tisíců," řekl Luboš Soukup, provozovatel stánku na vánočním trhu.

Jak je patrné, tak stánky byly jak na náměstí Míru, tak i na Tylově náměstí odstraněny, aby nedocházelo k jejich poškozování. Zdrceným stánkařům se ale rozhodla pomoci alespoň druhá městská část.

"Pomoc přišla ze strany Úřadu pro Prahu 2, za což jsme velmi vděční. Je vidět, že jsou i empatičtější politici, než ti, kteří sedí v naší vládě. Kancelář místostarostky Alexandry Udženijy u nás učinila objednávku na dárkové balíčky, což pro nás byla nejen vítaná finanční injekce, ale současně i psychická podpora," řekl Luboš Soukup, provozovatel stánku na vánočním trhu.

"Všechny nás zaskočilo to vládní opatření, které uložilo všem vánočním trhům ze dne na den zavřít. To je opravdu velmi smutné. Já to považuji za nehorázné. Tak jsme přemýšleli, jak jim můžeme pomoci jako městská část Praha 2 a vymysleli jsme, že od těch trhovců alespoň trošku nakoupíme pro naše zaměstnance Centra sociálních služeb vánoční dárečky, pro naše pedagogy, kteří si to také velmi zaslouží a také jsme potěšili naše seniory. Myslím, že jsme jim trochu pomohli a těm, které jsme obdarovali, jsme udělali trochu radost," řekla Alexanda Udženija, místostarostka MČ Praha 2.

Vánoční stánky měly obě náměstí zdobit až do 6. ledna. Na náměstí Míru zůstal alespoň vánoční strom s betlémem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu