• Načítám...
>

Praha 2 zahájila magický Rok Dvojky

  • 22. února 2022,
  • 21:55,
  • PRAHA 2,
  • Dagmar Kopečková

Radnice Prahy 2 spustila svůj dlouho očekáváný projekt s názvem Rok Dvojky. Prostřednictvím desítek akcí připomene městská část historii Vinohrad, Nového Města, Nuslí a Vyšehradu, a také poodhalí plány do budoucna. Slavnostní zahájení se konalo na Náměstí Míru, kde mohou zájemci zhlédnout i venkovní expozici s názvem Dvojka pro každého.

Reklama

22. 2. 2022, magické datum, které využila městská část Praha 2 k zahájení svého projektu s názvem Rok Dvojky. Jedná se o seriál kulturních, společenských a sportovních akcí, kterými radnice připomene historii městské části, ale také poodhalí plány do budoucna. 

„Máme Rok Dvojky, je tady hodně dvojek a dvojka symbolizuje sounáležitost, spokojenost. A já doufám, že v Praze 2 budeme mít spokojený rok 2022 po těch dvou letech, kdy jsme se nemohli setkávat," říká Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Rok Dvojky městská část odstartovala zahájením výstavy s názvem Dvojka pro každého, kterou mohou zájemci zhlédnout na náměstí Míru až do 22. března. Venkovní expozice prostřednictvím panelů ukazuje pestrost života v Praze 2.

„Každý se může podívat, co se na Dvojce stalo a co jsou za plány ještě do budoucna. Ať už je to v rámci výstavby, životního prostředí, školství, sportu a tak dále," dodává Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Už na samotné zahájení zavítalo velké množství návštěvníků, pro které je Praha 2 domovem či oblíbenou lokalitou. 

anketa

Jelikož číslo dvě je mimo jiné i symbolem lásky, nespočet snoubenců zvolilo právě datum 22. 2. pro uzavření sňatku. 

„Já bych jim právě popřála, aby ta dvojka, která je magická, která je číslem radosti a spokojenosti, tak aby je to provázelo celým životem manželským," zmiňuje Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Další doprovodnou akcí v rámci zahájení Roku Dvojky byl i slavnostní ceremoniál k udělení titulů čestným občanům Prahy 2. Oceněno bylo celkem 10 osobností.

„Jsou mezi nimi herci, malíři, spisovatelé. Všichni, kteří Dvojce dali svůj život a povznesli Dvojku výše a já jim za to moc děkuji," říká Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Celodenní program byl zakončen promítáním dokumentu o životě v Praze 2, po kterém následovalo vyvrcholení v podobě symbolického vyslání dvou světelných paprsků k nebi. V rámci Roku Dvojky se však chystá nespočet dalších akcí, ať už z oblasti sportu, gastronomie, ale samozřejmě i kultury.  

„Akcentujeme zapojení Dvojky, dvojkových aktérů, z hlediska účinkujících. Jednak ve standartních cyklech, co děláme, třeba koncerty v Gröbeho vile, na Bastionu. V létě je vždycky v parku dvojkoncert klasické vážné hudby a tam chceme, aby pokud možno účinkovali lidé ze Dvojky nebo autoři ze Dvojky, aby tam zněli a podobně. Podobně chystáme setkání s literaturou, takže pod heslem Dvojka literární sérii čtení, ať už v knihovnách, které jsou v Praze 2 nebo také opět v parcích," dodává Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Příležitostí, jak si Rok Dvojky užít, bude celá řada. Projekt symbolizuje logo dvojité dvojky ve žlutočervených barvách, které jsou pro druhou městskou část typické. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu