• Načítám...
>

Výstava Czech Press Photo dokumentuje emotivní okamžiky

  • 15. března 2022,
  • 15:38,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

A teď vás vezmeme mezi dechberoucí fotografie. Výstava Czech Press Photo vystavuje vždy velmi emotivní snímky vzniklé v minulém roce. Vybrat ty nejlepší je vždy pro porotu složité. Který snímek se stal tím nejlepším za minulý rok? Podívejte se.

Reklama

Letos probíhá již sedmadvacátý ročník výstavy Czech Press Photo. Ta každoročně vystavuje nejlepší snímky, které přinášejí nezávislé a autentické obrazové svědectví o životě, pohledem obrazových žurnalistů. Letos se do soutěže přihlásilo téměř 300 autorů.

"Tady na výstavě visí necelých 500 fotografií těch, které vyhrály kategorie, i potom další fotografie, které nás zaujaly a které jsme vybrali na výstavu," řekl Dan Materna, manažer Czech Press Photo.

Vítězem letošního ročníku se stala fotografie Petra Topiče. Ten zachytil následky loňského tornáda na jižní Moravě. 

"Fotografie, které dokumentují následky tornáda, naplnily takovou společenskou úlohu fotografie, protože podle mě hlavně na základě těch fotografií se tady v České republice vzedmula ta neuvěřitelná vlna sbírek a finanční pomoci pro ty postižené. Kdybyste si v novinách nebo na internetu přečetli, že ve vesnici 40 domům upadla střecha, tak si to možná ani nedokážete představit, ale ta síla toho zastaveného okamžiku a to vizuální svědectví mnohým z nás hnulo emocemi a dopomohlo k dobré věci. To znamená k těm sbírkám," řekl Dan Materna, manažer Czech Press Photo.

Na výstavě jsou k vidění vítězné snímky hned v několika kategoriích. 

"Významnou cenou je Grant primátora hl. m. Prahy, kterou obdržel Petr Vrabec za fotografie pražských periferií. Ty fotografie si osobně vybral pan primátor u nás v Czech Photo Centru. Další významné místo má vlastně fotografie Czech Photo Junior, je to náš takový nový projekt, kdy chceme mladé lidi, i ty nejmladší zapojit do našich soutěží Czech Press Photo a Czech Nature Photo," řekl Dan Materna, manažer Czech Press Photo.

Celá výstava odráží převážně důležité události loňského roku. 

"Kromě tornáda hodně českých fotografů pracovalo na letních olympijských hrách v Tokiu, pak jsme měli hodně soutěžních příspěvků z návštěvy papeže na Slovensku - ze slavné scény na košickém sídlišti Luník, samozřejmě i nadále se odráželo hodně fotografií z covidu," řekl Dan Materna, manažer Czech Press Photo.

Prohlédnout si všechny fotografie můžete i vy a to až do konce května. Výstava je otevřena v Historické budově Národního muzea každý den od 10 do 18 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu