• Načítám...
>

V Praze 2 vznikají květinové louky

  • 5. května 2022,
  • 18:04,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 2 pokračuje v započatém programu s názvem Udržitelná dvojka. Cílem je zmírnit dopady klimatických změn a zkvalitnit život místních obyvatel. To by podle vedení radnice měla zajistit také výsadba květnatých luk v ulicích metropole. Jednu z nich pomohla zasít i starostka městské části na Karlovském předmostí.

Reklama

Odolnost proti výkyvům počasí, jednodušší údržba, vhodnější prostředí pro hmyz, ale i přirozený vzhled travnatých prostranství. To si od založení květnatých luk slibuje vedení radnice Prahy 2.

„Nemusí se tolik sekat, nepoužívají se na to žádné chemické prostředky a vlastně to tak nějak roste samo a je to místo domova pro nový hmyz, pro včelky, pro motýly," řekla Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

Luční kvítí s více než sedmdesáti odrůdami rostlin nechala radnice vysadit třeba na travnatém prostranství u Nuselského mostu na Karlovském předmostí. Vybrána byla druhově bohatá květinová směs, která obsahuje trvalky, letničky i některé dvouleté rostliny, které by neměly být náročné na údržbu.

„Naše městská část je centrální městskou částí. My jsme extrémně zatížení dopravou, takže opravdu dáváme skoro sto milionů na údržbu zeleně a čistotu naší městské části," řekla Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

V rámci projektu chce radnice při revitalizaci parků a větších zelených ploch v ulicích využít moderní technologie a postupy, které mají pomoci udržet vodu v krajině.

„Je to právě konkrétně ten systém, který používá tu dešťovou vodu a hlavně jsou tam senzory, aby bylo vidět, jak je ta půda vlhká, aby se třeba s tou vodou zbytečně neplýtvalo, pokud to není nutné zalévat. Takže tato čidla vlastně sama spouštějí tu vodu a to zalévání na základě vlhkosti půdy. I tady šetříme nejenom vodu, ale i finanční prostředky," řekla Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

S tím by nakonec měly pomoci i zmiňované květové louky. Praha 2 chce takto osadit celkem 5 140 metrů čtverečních. Kromě Karlovského předmostí by zelená prostranství měla kvést také v Lumírových a Havlíčkových sadech, ve Folimance nebo nad Bělehradskou ulicí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu