• Načítám...
>

Na náměstí Míru začala výstava k operaci Anthropoid

  • 27. května 2022,
  • 8:37,
  • PRAHA 2,
  • Ondřej Švec

Letos je to přesně 80 let od momentu, kdy se parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš pokusili o atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který nakonec vyústil až v jeho úmrtí. Nacistická mašinerie tak přišla o jeden ze svých největších mozků. Hrdinský čin byl ale následně fašistickými představiteli krutě potrestán - smrtí parašutistů a vypálením obcí Lidice a Ležáky. Pozadí této události nyní v Praze 2 na náměstí Míru mapuje putovní panelová výstava s názvem Anthropoid 80. Na jejím slavnostním zahájení byl i štáb TV Praha.

Reklama

Hrdinské činy si je třeba neustále připomínat. A proto městská část Praha 2 uspořádala ve spolupráci s Československou obcí legionářskou a Iniciativou A u příležitosti 80. výročí operace Anthropoid na náměstí Míru mezinárodní putovní panelovou výstavu mapující tuto zásadní událost československých dějin, na jejímž konci byla smrt zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Pak začaly represe vůči českému obyvatelstvu a řada lidí skončila na popravištích, v koncentračních táborech, byli mučeni a mělo to velmi silný represivní nádech pro naše obyvatelstvo,“ popisuje následky této historické události ministryně obrany České republiky, Jana Černochová.

Tímto hrdinským činem československý národ jasně ukázal, že se chce bránit a nechce být v područí nacistického teroru. Spojenci zároveň v reakci na Anthropoid odvolali Mnichovskou dohodu. Nejdůležitější momenty a osobnosti této akce, od jejíhož provedení letos uplynulo již 80 let, teď na náměstí Míru připomínají panely s fotografiemi a popisky.

„Já jsem za to hrozně rád, protože je to výstava putovní a mezinárodní a my jsme strašně šťastní, že se nám povedla a udělali jsme tady dnes tu vernisáž, kterou zde procházíme,“ vysvětluje místostarosta MČ Praha 2, Jan Korseska.

K příležitosti 80 let od Anthropoidu zároveň městská část Praha 2 vydala publikaci Heydrichiáda v ulicích Prahy 2 a připravila také venkovní hru Putování Prahou 2, jíž je Anthropoid součástí. 

„Cestou uživatelé hledají zajímavá místa, luští kvízové otázky a vyplňují správné odpovědi, některé jsou navíc zašifrované. Sbírají body, které mohou sbírat až do konce srpna a ti, kteří budou úspěšní, tak mají šanci získat věcné ceny,“ uzavírá místostarosta MČ Praha 2, Jan Šolc.

Unikátní panelová výstava bude na náměstí Míru probíhat až do 18. června. Máte tedy dostatek času si ji pořádně prohlédnout a připomenout si jedny z nejvýznamnějších momentů československých dějin, které jasně ukazují, že svoboda není zadarmo a má smysl za ni bojovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu