• Načítám...
>

Chytré zavlažování zeleně v Praze 2 šetří vodu i energii

  • 3. června 2022,
  • 9:39,
  • PRAHA 2,
  • Dagmar Kopečková

Praha 2 v reakci na zhoršující se klimatické změny postupně zavádí nové způsoby v péči o zeleň a veřejná prostranství. Jedním z projektů je i inteligentní zavlažování parků, které městská část v minulém roce pilotně vyzkoušela v sadech Bratří Čapků. Dálkově řízený systém závlahy se osvědčil, proto se radnice rozhodla tuto technologii nasadit i na další oblíbenou lokalitu Prahy 2.

Reklama

Proti dopadům klimatických změn bojuje Praha 2 velmi inovativním způsobem. V rámci péče o zeleň a veřejná prostranství postupně zavádí inteligentní zavlažování parků, které šetří náklady na vodu a energie. V minulém roce systém městská část pilotně vyzkoušela v sadech Bratří Čapků. Aktuálně byla tato technologie nasazena i do oblíbených Riegrových sadů.

"My jsme už v roce 2020 společně s Českou zemědělskou univerzitou v Praze vypracovali dokument, který se jmenuje "Katalog opatření adaptace na klimatickou změnu". V tomto dokumentu jsou různá řešení, jak se šetrně chovat k životnímu prostředí a jak ho ochraňovat. Naše městská část je centrální městskou částí, my jsme extrémně zatíženi dopravou, hlukem a tak dále. O to více musíme dbát na to, abychom chránili naše životní prostředí," říká Alexandra Udženija, starostka MČ Praha 2.

V sadech Bratří Čapků se podařilo za sezónu dosáhnout snížení spotřeby vody o 56 %. Inteligentní závlahu na vyhlídkové louce v Riegrových sadech nově řídí systém čtrnácti monitorovacích zařízení a devíti řídících jednotek.

"Máme v parku rozmístěné v určitých částech půdní senzory, které měří půdní vlhkost. Dále máme umístěnou meteostanici, která nám měří srážkové úhrny, teploty, vlhkost, intenzitu slunečního záření. Díky těmto naměřeným veličinám jsme schopni počítat i takzvanou evapotranspiraci, což je odpaření vody z půdy a z rostlin. Máme tím 2 nezávislé systémy, díky kterým dokážeme vytvořit správný management závlah tak, abychom dosáhli maximálních úspor a zůstal nám velmi vysoce kvalitní trávník. K přenosu dat používáme technologii takzvaného internetu věcí. Využíváme konkrétně síť společnosti Vodafone, která má ty výhody, že má celorepublikové pokrytí," dodává Petr Zlotý, product manager v CleverFarm.

Náklady na pořízení systému vyšly na zhruba 165 tisíc korun. Za provoz celého systému radnice zaplatí 1 700 korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu