• Načítám...
>

Budova Vltavské filharmonie se představuje veřejnosti

  • 13. července 2022,
  • 15:06,
  • PRAHA 2,
  • Marek Tereba

Od 12. července do 18. září je v Centru architektury a městského plánování možné navštívit výstavu mezinárodní architektonické soutěže na novou budovu Vltavské filharmonie. Návštěvníci se mohou seznámit nejen s vítězem soutěže, ale také s dalšími osmnácti návrhy, které byly do soutěže zapojeny.

Reklama

V srpnu loňského roku vypsala Praha mezinárodní architektonickou soutěž na podobu Vltavské filharmonie. Do soutěže se přihlásilo celkem 120 týmů z 25 zemí světa. Finalisté vybraní odbornou porotou odevzdali celkem 19 soutěžních návrhů, ze kterých v květnu tohoto roku vzešel vítěz soutěže - dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group. Vítězný tým architektů pojal koncertní síň pro Prahu jako bohatý kulturní prostor uvnitř i venku.

"Základ bylo, aby to byl dům takřka pro všechny, aby tady byl 24/7, to znamená od rána do večera a aby si tam každý, kdo chce, našel to, co chce každý den v roce. Aby byl hodně otevřený, aby nebyl jen o tom hlavním sále, což samozřejmě je to těžiště, ale aby měl i další funkce. Takže je tam malý sál, je tam black box - multifunkční sál, ty věci umí pracovat i společně. Pražská knihovna tam bude mít hudební oddělení, což je velmi silná a zajímavá instituce mezinárodního dopadu," řekl Martin Krupauer, architekt a místopředseda poroty.

Architekty teď čeká přibližně čtyřletá práce, po které by měla začít samotná stavba. 

"My jsme na začátku. Ten soutěžní návrh není projekt, teď teprve začíná čtyřletá práce, zpracování toho soutěžního návrhu do konkrétní technické dokumentace a realizační dokumentace. V principu to, co dnes vidíme, tak to tak bude, ale pak tam bude ještě tisíc dalších dopřesnění, změn, diskuzí s uživateli, diskuzí o udržitelnosti, o statice, prostě o všech těch disciplínách, které architektura obsahuje," řekl Martin Krupauer, architekt a místopředseda poroty.

Vy máte teď jedinečnou možnost chystanou budovu poznat detailně. Až do 18. září je v prostorách Centra architektury a městského plánování o nové filharmonii připravena výstava. K vidění je zde všech devatenáct návrhů i detailní rozbor návrhu vítězného. Kromě toho je ale také přichystán bohatý doprovodný program.

"Program nazýváme Město a hudba. Každé úterý tu budeme mít letní kino, filmy jsme vybírali právě podle klíče, aby tam bylo město a hudba. Pak máme několik komentovaných prohlídek. Jedno je plavba na lodi od staré filharmonie k nové, od Rudolfina na Vltavskou, pak máme projížďku tramvají, procházky po té lokalitě, to znamená hodně formátů, jakým způsobem se Pražané mohou do toho projektu zapojit a seznámit se s ním," řekl Štěpán Bärtl, vedoucí Centra architektury a městského plánování.

Výstavba samotné by měla začít v roce 2027 a hotovo by mělo být o čtyři roky později - v roce 2031. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu