• Načítám...
>

Folimanku rozezpívali folkaři

  • 15. srpna 2022,
  • 9:10,
  • PRAHA 2,
  • Věra Dušková

V altánu Folimanka se rozezněly tóny folkové hudby. Příjemný podvečer přišli strávit její milovníci i náhodní návštěvníci.

Reklama

Folková Folimanka se stala pojmem. I když podobné komorní hudební festivaly tu nejsou výjimkou, folkaři se tu sešli pod patronátem městské části Praha 2 poprvé.

"Praha 2 dělá hodně koncertů, ale většinou klasickou hudbu, jazzovou hudbu a my jsme zaznamenali takové podněty, ať zkusíme i jiné žánry. Proto jsme vymysleli festival Folková Folimanka," řekl Jaroslav Šolc - místostarosta MČ Praha 2.

Dramaturgie koncertu se ujala společnost Art Botič. Pro výběr hudebníků měla jasná pravidla.

"Hlavní byli výborní muzikanti a musím vždy splnit to, že musí být muzikanti a nebo alespoň jeden muzikant z Prahy 2. A to jsem splnila. A protože je to první festival, tak aby to byly pecky a to se nám také podařilo," řekla Helena Bendová - ředitelka společnosti Art Botič.

Jednou z hvězd Folkové Folimanky byla Zuzana Lapčíková, známá v oblasti experimentálního folku. Její specialitou je propojování moravského folklóru s jinými směry či žánry populární hudby.

"Vycházím z moravských témat a z moravské hudby, ale v podstatě už ve velmi útlém mládí mě lákaly fúze s různými dalšími žánry a shodou okolností mě ta hudba přivedla do života výrazné osobnosti Emila Viklického, Jirku Mráze, Jiřího Pavlicu," řekla Zuzana Lapčíková - hudebnice.

Jak Zuzana Lapčíková, tak i ostatní vystupující, kapely Kranz Akustic a Domácí výroba pod vedením Petra Hanzlíka dokázaly zaujmout nejen čistokrevné příznivce folku.

"Když to mám říct upřímně, tak jsem profesí a srdcem jazzman, snažím se trošku hrát i klasickou hudbu, ale ten folk mám samozřejmě také rád, protože hudba je jen dobrá nebo špatná. Dobře zahraná nebo špatně zahraná. Takže proč ne folk," řekl Jaroslav Šolc. 

Zkrátka první ročník Folkové Folimanky se vydařil a jeho organizátoři věří, že se stane tradicí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu