• Načítám...
>

V parcích Folimanka a Na Fidlovačce se konala pouť

  • 28. srpna 2022,
  • 23:06,
  • PRAHA 2,
  • Lucie Sinková

Nuselské údolí, ležící tehdy za hradbami Prahy, ožívalo každoročně ševcovskou lidovou veselicí od konce osmnáctého století až do počátku století dvacátého, kdy bylo údolí zastavěno a rozmohly se jiné formy zábavy. Městská část Praha 2 se rozhodla tuto staropražskou tradici připomenout se zábavou pro děti i dospělé.

Reklama

V pražských parcích Folimanka a Na Fidlovačce se konala obnovená pouť. Návštěvníci se díky ní vrátili o více než sto let v čase.

"První tradice této pouti vznikla koncem 18. století za Josefa II. a trvala snad 150 let. Až do začátku 20. století. A zejména v 19. století měla obrovský rozmach a zachytili ji na svých obrazech slovutní malíři. Třeba Jan Minařík, od něhož pochází obraz, který máme i na titulní stránce všech materiálů z pouti," řekl Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Místostarosta Jaroslav Šolc vysvětlil také důvody, proč se městská část Praha 2 rozhodla tuto tradici po takové době oživit.

"Protože nejenom učebnice, knížky a dneska třeba internet, ale je dobré si tradice připomínat zážitkem. Takže zážitek spojený s osaháním historie si myslím, že je ta správná cesta. A my jsme to osahání tady dnes připravili mnoha různými formami," prozradil Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

K vidění byla výstava o historii Folimanky a také přichystána soutěž s kvízovými otázkami o Fidlovačce.

"Lidé mohou odpovídat a těšit se na výhru. Na věcné ceny ve slosování," doplnil Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Návštěvníci akce si mohli užít také tradiční pouťové atrakce. Nechyběli fakíři, kejklíři, umělci na chůdách a ukázky dobových řemesel. Kdo chtěl, mohl se podívat pod ruce ševcovi, jak šije boty. A velký úspěch mělo divadlo pro malé i velké. 

"Za chvilku začíná představení Divadla D21 s ukázkou ze hry Josefa Kajetána Tyla "Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka"," zakončil Jaroslav Šolc, místostarosta MČ Praha 2.

Obnovená Pouť Fidlovačka přilákala spoustu zájemců o historii a umění a také gurmánů, protože na místě nechybělo ani rozmanité občerstvení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu